AAA

DRUšTVO | 06.08.2022 14:10 > 06.08 16:30

Zorana Mihajlović: Ministarstvo će podneti krivičnu prijavu zbog nesreće u rudniku Soko

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je danas da će to ministarstvo predati krivičnu prijavu tužilaštvu u Nišu, jer, kako je navela, smatra da ima elemenata krivične odgovornosti za nesreću u rudniku "Soko“, u kojoj je poginulo osam ljudi.

Mihajlović je novinarima u Beogradu stav resornog ministarstva obrazložila time što su "prema nalazima inspekcije utvrđeni propusti", saopštio je njen kabinet.

Rekla je da je "Ministarstvo rudarstva i energetike inspekcijski nalaz završilo i da se on nalazi na sajtu", te dodala da to ministarstvo nije želelo da se oglašava  dok Osnovno tužilaštvo u Aleksincu ne kaže stav.

"Kada su rekli da nema odgovornosti, čitav tim u ministarstvu radi na pripremi krivične prijave, jer smatramo da postoje osnove za krivičnu odgovornost i da uvek, i u dobrom i u lošem ima odgovornosti", rekla je ona.

Najavila je da će resorno ministarstvo  predati tužilaštvu u Nišu krivičnu prijavu "kad je završi"

"Naravno da porodice mogu i treba da daju prigovor tužilaštvu u Aleksincu i pozivam ih da to urade", rekla je ona.

Naglasila je da je "to zakonska obaveza", te ukazala da "postoji i moralna obaveza, jer je osam rudara poginulo a 20 je povređeno".

"Porodice su ostali bez svojih najbližih. Ne mogu da pogledam te ljude u oči, dok se sve ne reši i ne ispita do kraja", rekla je ona.

Prema njenim rečima, to zaista jeste visokorizičan rudnik, ali moramo, zbog budućih rudnika i budućeg rada i zbog svega da utvrdimo šta se tačno dogodilo.

"Mislimo da ima elemenata za krivičnu odgovornost,  imajući u vidu da nije bilo važećih odobrenja za izvođenje radova i drugih propusta, i da učinimo sve da se tako nešto nikada više ne desi", rekla je ona.

Izrazila je očekivanje da će  u narednih desetak dana ta krivična prijava biti predata.


Zorana Mihajlović: Za razvoj rudarstva i dobre uslove za rad rudara

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je danas čestitala Dan rudara svim zaposlenima u rudarstvu i naglsila da je zajednički cilj da se omogući razvoj rudarstva i dobri uslovi za rad rudara.

Rekla je, u Privrednoj komori Srbije,  da će u tome važnu ulogu imati Komora rudarskih i geoloških inženjera Srbije koja je danas održala prvu sednicu, saopštio je njen kabinet.

"Od svih struka samo rudari i geolozi nisu imali svoju strukovnu organizaciju i to će sada biti ispravljeno", kazala je ona.

Podsetila je da je Srbiji rudarstvo prisutno vekovima unazad, te ukazala da je vrednost rudnog bogatstva u Srbiji veća od 250 milijardi evra.

"Na svima nama je da vidimo kako te sirovine mogu da se istraže i da li neke od tih sirovina mogu i da se eksplotišu na održiv način, da budu na korist razvoja, i svih građana i budućnih generacija", rekla je ona.

Kazala je da je, od kada je formirano resorno ministarstvo u oktobru 2020, udeo rudarstva u bruto društvenom proizvodu povećan sa 1,9 odsto na 2,6 odsto.

Navela je da je rast proizvodnje u rudarstvu u ovoj godini veći od 20 odsto i da danas skoro 30.000 ljudi radi u toj delatnosti.

"Danas imamo 191 aktivno privredno društvo koje se bavi eksploatacijom mineralnih sirovina, na 337 eksploatacionih polja, a ukupna vrednost proizvodnje je više od 150 milijardi dinara", navela je ona.

Kazala je da rudarstvo može da se razvija samo uz snažnu struku, te izrazila uverenje da će Komora biti partner svim državnim institucijama.

"Predložićemo da se formira i jedno nezavisno regulatormo telo, agencija za rudarstvo, koja bi trebalo da obezbedi da sve što se radi u rudarstvu bude pregledno i da budemo deo razvoja rudarstva koje postoji u svetu”, rekla je Mihajlovićeva.

Zamenik generalnog direktora Ziđin Majning Gan Jongang, čestitao je Dan rudara i osnivanje Komore koja će, kako je naveo, uz pomoć resornog ministarstva doprineti razvoju rudarstva u Srbiji.

On je istakao da će ova kineska kompanija podstaći svoje rudarske i geološke inženjere da se pridruže komori.

Predsednik upravnog odbora Komore rudarskih i geoloških inženjera Srbije, Dejan Milijanović je izrazio zahvalnost svima koji se bave jednom od najtežih i najrizičnijih profesija.

"Naš cilj je da imamo jaku struku i održivo rudarstvo”, naveo je Milijanović.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.