AAA

DRUšTVO | 28.08.2022 12:05 > 28.08 12:05

YIHR o otkazivanju Evroprajda: Da vlast ne ispunjava zahteve ekstremista

Regionalna mreža Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) ocenila je povodom najava o otkazivanju Evroprajda u Beogradu, da vlasti u Srbiji ne treba da ispunjavaju zahteve ekstremističkih grupa i pojedinaca, već da omoguće slobodu okupljanja.

YIHR je u saopštenju naveo da povezivanje Evroprajda 2022 sa složenom političkom situacijom na Kosovu pokazuje nedostatak razumevanja problema sa kojima se suočava LGBTIQ+ zajednica.
Izrazili su solidarnost sa LGBTIQ+ zajednicom u Srbiji, nakon poslednjih zvaničnih izjava predsednika i Vlade Srbije o mogućnosti zabrane planirane Evroprajd šetnje u Beogradu, i pozvali vlast u Srbiji da se ponaša odgovorno i da zaštiti osnovna ljudska prava LGBTIQ+ zajednice.

U saopštenju, YIHR je ukazao da sigurnost i bezbednost građana i gradjanki Srbije ne može biti postignuta zabranama i ograničavanjem osnovnih ljudskih prava i sloboda, a kako su dodali, predstavnici LGBTIQ+ Srbije svakodnevno su izloženi brojnim napadima, govoru mržnje, fizičkom i psihičkom nasilju.

Naveli su i da je žrtvovanje osnovnih ljudskih prava, da bi se podilazilo ekstremističkim grupama i pojedincima "nedopustivo i predstavlja flagrantno kršenje Ustava Srbije".

"Predsednik, a ni Vlada Srbije, ne mogu da otkažu ili odlože Evroprajd. To mogu da urade samo organizatori Evroprajda", dodao je YIRH, navodeći da po zakonu, bezbednosnu procenu mora da dostavi Ministarstvo unutrašnjih poslova i da zvanične odluke o zabrani ovogodišnjeg Evroprajda još nema.

YIRH je najavio i da će njegovi aktivisti iz Srbije, Kosova, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, 17. septembra 2022, šetati ponosno ulicama Beograda, solidarni sa LGBTIQ+ zajednicom.

Naveli su i da će poštovanje ljudskih prava i sloboda svih građana i gradjanki u regionu, posebno onih koji su na marginama društva, ostati osnovni principi rada i aktivizma te Mreže YIHR.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.