AAA

DRUšTVO | 14.09.2022 19:55 > 14.09 19:55

Policija odbila žalbu na zabranu Prajd šetnje

Ministarstvo untrašnjih poslova (MUP) odbilo je žalbu Europrajda na policijsku zabranu Prajd šetnje u Beogradu, izjavio je danas jedan od organizatora "Europrajda 2022" Goran Miletić.

On je rekao novinarima da je policija organizatorima Europrjda "uručila rešenje kojim se zabranjuje šetnja", pošto je, kako je kazao, odbijena žalba koju su organizatori Europrajda podneli u zakonskom roku na prethodno rešenje MUP-a.
Miletić je najavio podnošenje tužbe Upravnom sudu na tu odluku MUP-a, te ponovio da neće biti odustajanja od šetnje zakazane za 17. sptembar.

MUP je ranije saopštio da je zabranio Prajd šetnju i šetnju "antiglobalista".

Prema Miletićevim rečima, policija je ovog puta, za razliku od prothodnih godina, kada je dostavljala samo "par strana" resenja i jednu obrazloženja, sada bila mnogo detaljnija i razmatrala je sve delove žalbe Europrajda.

"Oni u tom obrazloženju naprosto odbijaju sve navode koje mi imamo i ono što je najskandaloznije je to što oni navode da će postojati medjusobni sukobi nas i onih koji se protive Europrajdu zato što ćemo navodno biti na istom mestu", rekao je on.

Naglasio je da je to nešto najskandaloznije budući da, kako je kazao, učesnici Prajda nisu nikoga nikada napadali.

"Nikada se nismo sukobljavali i to je (Prajd šetnja) potpuno miran skup", rekao je Miletić.

Naveo je da se u novom rešenju MUP-a kaže da uopšte nije bitno što učesnici Prajd šetnje neće nikoga da napadaju već je, kako je preneo, činjenica nasilja jedino relevantna.

Rekao je da je ta odluka MUP poptuno razočaravajuća, te ukazao na to da je po njoj potpuno nebitno to što su učesnici Prajd šetnje mirni gradjani.

"Mi i dalje insistiramo na slobodi okupljanja i na tome da ćemo šetati i da ćemo se okupiti 17. septembra kako je to planirano, ispred Skupštine Srbije. Šetaćemo po planu i od toga ne odustajemo", kazao je on.

Rekao je da će se organizatori Europrajda "kao gradjani Srbije koji poštuju procedure, žaliti Upravnom sudu na novu odluku MUP-a.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.