AAA

DRUšTVO | 04.10.2022 20:05 > 04.10 20:05

Sindikat nauke Srbije: Pojedini fakulteti i dalje tretiraju istraživače kao sezonske radnike

 Pododbor Sindikata nauke Srbije, koji okuplja istraživače na fakultetima, saopštio je sa današnje sednice da i dalјe imamo situaciju da veliki broj istraživača koji rade na fakultetima nije zaklјučio nove ugovore o radu u skladu sa Programom instutucionalnog finansiranja iako je od usvajanja Programa prošlo više od sedam meseci.

"Ovim Programom je, u članu 11, jasno i nedvosmisleno propisano da ugovori o radu za istraživače na fakultetima moraju da budu u trajanju zvanja. I pored toga, dekani pojedinih fakulteta i dalјe odbijaju da sa zaposlenim istraživačima zaklјuče nove ugovore o radu", navedeno je u saopštenju.
Pododbor Sindikata je poručio da "svi istraživači na fakultetima moraju da budu prepoznati kao ravnopravni deo naučne zajednice i da se ne sme dozvoliti diskriminacija po pitanju prava i obaveza zaposlenih".

Ono što ne možemo da prihvatimo, kako je istaknuto, "jeste da pojedini fakulteti i dalјe sprovode praksu tretiranja istraživača kao sezonskih radnika, sa ugovorima o radu koji su u suprotnosti sa propisima i normama kojima se uredjuje oblast rada u Srbiji".

"Odlučili smo da pribegnemo korišćenju svih pravnih mehanizama koji su na raspolaganju kako bi se fakulteti kao poslodavci primorali da poštuju zakone i podzakonske akte kojima se uredjuje oblast rada i pitanje statusa istraživača. Dogovoreno je da se oformi poseban pravni tim i radno telo koje će koordinisati aktivnosti Pododbora u rešavanju problema implementacije Programa institucionalnog finansiranja", navedeno je.

Pododbor je pozvao dekane fakulteta da "ne odlažu proces zaklјučivanja novih ugovora o radu već što hitnije počnu sa implementacijom Programa institucionalnog finansiranja".

Pozvao je i vladu i resorno ministarstvo, da u skladu sa svojim ovlašćenjima obezbede zakonitost u radu i postupanju fakulteta prema zaposlenim istraživačima i spreče dalјe dezavuisanje odluka koje su donete na državnom nivou i "koje moraju da budu obavezujuće za sve aktere u ovom procesu".

"Pozivamo sve istraživače na fakultetima da se jave svojim poverenicima, odnosno direktno Sindikatu nauke Srbije i kampanji 'Za dostojanstven rad' u nauci, kako bismo se zajedno izborili za elementarno pravo na ugovor o radu u skladu sa zakonom", poručio je Pododbor Sindikata nauke Srbije koji okuplja istraživače na fakultetima.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.