AAA

DRUšTVO | 05.10.2022 11:05 > 05.10 12:48

Danas se navršava 18 godina od ubistva gardista na Topčideru; Otac ubijenog gardiste: Ko nam je ubio decu i zašto? (VIDEO)

  • (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC)
  • (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC)
  • (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC)
  • (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC)
  • (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC)
  • (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC)

Ispred vojnog objekta "Karaš" na Topčideru danas su članovi porodice obeležili 18. godišnjicu pogibije gardista Vojske Srbije i Crne Gore Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, koji su na tom mestu pronadjeni mrtvi 5. oktobra 2004. godine.

Vojna istraga je tvrdila da se radilo o ubistvu i samoubistvu, dok je nezavisna državna komisija utvrdila da ih je ubila treća osoba.
Vlada Srbije je 2016. godine formirala komisiju za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista, ali prema tvrdnjama advokata porodica ubijenih gardista "vladina komisija nije ništa uradila".

Porodice su se 2011. godine obratile i Evropskom sudu za ljudska prava, koji je u novembru 2020. godine odlučio da odbaci tužbu protiv države Srbije, uz obrazloženje da "nisu iscrpljeni svi domaći pravni lekovi".

Presuda Suda u Strazburu doneta je posle razmatranja predstavke nakon što je domaći sud odbacio tužbu porodice Jakovljević protiv bivšeg vojnog istražnog sudije Vuka Tufegdžića, koji je vodio vojnu istragu nakon stradanja gardista.

Povodom ubistva gardista, nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, i njegov tadašnji savetnik Vuk Jeremić saslušani su u pretkrivičnom postupku na predlog advokata porodica gardista kako bi se otkrilo kako je Tadićev kabinet pre svih u lancu komandovanja saznao za ubistvo gardista i obavestio tadašnjeg načelnika Generalštaba Branka Krgu.

Otac ubijenog gardiste na Topčideru: Hoćemo pravdu, hoćemo istinu ko nam je ubio decu i zašto

Članovi porodica ubijenih gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića zapalili su danas sveće i položili cveće ispred vojnog objekta "Karaš" na Topčideru, obeležavajući 18. godišnjicu njihove smrti i zatražili od nadležnih kao i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se pronadju počinioci.

Otac Dragana Jakovljevića, Janko je ispred objekta "Karaš" pozvao predsednika Vučića, "iako to nije njegov posao ali ljudski jeste", da se zauzme za otkrivanje počinilaca ubistva.

"Hoćemo pravdu, hoćemo istinu ko nam je ubio decu i zašto", rekao je Jakovljević novinarima i dodao da porodice "sve ove godine pokušavaju da dodju do istine", ali da je taj predmet u srpskim pravosudnim organima "neko stavio u fioku".

Brat ubijenog Dražena Milovanovića, Milomir je rekao da je odmah nakon vesti o smrti brata došao na lice mesta gde je "zatekao mnogo čudnih stvari" i da je "odmah bilo jasno da su bili ubijeni".

Advokat Predrag Savić je rekao da se na predmetu ubijenih gardista "utvrdjuje čvrsto jezgro ljudskih prava u Srbiji".

Dodao je da o predmetu ne može da govori jer se nalazi pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, ali da će za "mesec, dva ili tri" moći da kaže više detalja.

"Dok se ovaj predmet ne reši u Srbiji neće biti boljitka ljudskih prava", rekao je Savić. Dodao je da osim što država ništa nije uradila po pitanju rešavanja ubistava gardista, nije pronadjeno ni ko je pre dve godine na tom mestu iz automobila pretio porodicama i svim okupljenima, iako postoje snimci i dogadjaja i automobila.

Advokatica Olgica Batić je rekla da se "danas ne obeležava samo 18 godina od ubistva, već i 18 godina negacije vladavine prava" u Srbiji.

"Postoje brojni dokazi, apsolutno nije tačno šta je rekla vojna komisija, tačno je šta je otkrila nezavisna komisija i (američki) FBI, oni su ubijeni. Činjenica je da su oni ubijeni ali se nije odmaklo u samom postupku", rekla je Batić. Dodala da je državna komisija o istrazi ovog zločina formirana 2016. godine, "ali da se nikada nije ni sastala".

Rekla je da se, što se tiče srpskog pravosudja, slučaj još nalazi u predistražnom postupku pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu.

Gardisti Vojske Srbije i Crne Gore Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović pronadjeni su mrtvi 5. oktobra 2004, nakon čega je vojna istraga tvrdila da se radilo o ubistvu i samoubistvu, dok je nezavisna državna komisija utvrdila da ih je ubila treća osoba.
Povodom slučaja ubistva gardista, nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, i njegov tadašnji savetnik Vuk Jeremić saslušani su u pretkrivičnom postupku na predlog advokata porodica gardista kako bi se otkrilo kako je Tadićev kabinet pre svih u lancu komandovanja saznao za ubistvo i obavestio tadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore Branka Krgu.

Žene u crnom traže od ministarstava da prestanu opstrukciju istrage ubistva gardista na Topčideru

Članice "Žene u crnom" prisustvovale su danas, ispred vojnog objekta "Karaš" na Topčideru obeležavanju 18. godišnjice od nerasvetljenog ubistva dvojice gardista Vojske Srbije i Crne Gore, "u znak solidarnosti sa porodicama pobijenih gardista i podrške njihovoj borbi za pravdu", izjavila je danas predstavnica te organizacije Staša Zajović.

Zajović je za agenciju Beta izjavila da "Žene u crnom" traže od ministarstava vojske, policije i pravde, da "prestanu s opstrukcijom istrage ovog zločina".

Ona je rekla da je "činjenica da su u ovom objektu bili skrivni haški begunci", odnosno bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, i da je "ova država uvek pružala utočište i sigurnu kuću za one koji su počinili zločine u naše ime", dok je "žrtvama tih zločina pravda nedostupna".

"Žene u crnom" su ispred ulaza u vojni objekat "Karaš" istakle transparent "Nikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru".

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.