AAA

DRUšTVO | 07.10.2022 18:50 > 07.10 20:06

Protest završen na Trgu Nikole Pašića, ulice ispisane parolama podrške ženama

  • (BETAPHOTO/Katarina Pantelic)
  • (BETAPHOTO/Katarina Pantelic)
  • (BETAPHOTO/Katarina Pantelic)
  • (BETAPHOTO/Katarina Pantelic)
  • (BETAPHOTO/Katarina Pantelic)

Protestna šetnja aktivista i gradjana zbog intervjua lista Informer sa višestruko osudjivanim silovateljem, koju su predvodili dobošari i aktivisti sa transparentima "Bes na ulice! Pravda za žene i devojčice" i "Žena ženi solidarna", završen je večeras oko 19 časova na Trgu Nikole Pašića.

Aktivistkinje su na putu od redakcije Informera na Terazijama do trga nekoliko puta stale i na ulicama ispisale parole "Bezbedne", "Slobodne" i "Život bez nasilja", dok je nedaleko od Skupštine Srbije prosut trag crvene farbe i postavljeno 25 papira koji simbolizuju 25 ubijenih žena od početka godine.
Učesnici protesta ponovo su zahtevali povlačenje spornog intervjua, a osvrnuli su se i na poslednji zločin u kojem je stradala dvogodišnja devojčica u Vršcu i upitali ko snosi odgovornost za njenu smrt, ali i za to što se majci nije nije verovalo.

Protest je počeo višeminutnim zvižducima u pištaljke, sirenom sa megafona i dobošarima, a aktivistkinje su uzvikivale "Nijedna više", "Ne naše suze, ne naša krv" i "Ne u medije, nasilnike u zatvore".

Medju oko 1.000 okupljenih gradjana i aktivista bili su i članovi pokreta Ne davimo Beograd, Demokratske stranke, Stranke slobode i pravde, kao i pevačice Bojana Vunturišević, Ivana Rašić i glumac Branislav Trifunović.

Tokom protesta i protestne šetnje, saobraćaj na Terazijama i ulicama oko Trga Nikole Pašića bio je obustavljen.

Prisutan je bio i veliki broj policajaca u civilu, kao i dvoje uniformisanih koji se nalaze ispred ulaza u redakciju Informera, koji nisu reagovali kada su aktivistkinje crvenim koncem vezale ulazna vrata te redakcije.

I današnji, treći protest, organizovan je na poziv neformalnog feminističkog kolektiva "Ženska solidarnost".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.