AAA

DRUšTVO | 25.11.2022 10:40 > 25.11 12:08

NVO: Izmene Krivičnog zakonika kojima je porodično nasilje postalo krivično delo je istorijski datum

Više nevladinih i organizacija civilnog društva saopštilo je danas da su izmene Krivičnog zakonika pre 20 godina, kojima je porodično nasilje postalo krivično delo, "istorijski datum viševekovne ženske borbe koju danas nastavljamo, i prekretnica u razumevanju porodičnog nasilja u društvu".

One su navele i da zahvaljujući ovom zakonu, porodično nasilje više nije bilo privatna stvar već gorući društveni problem.

"Ženske organizacije i aktivistkinje u okviru kampanje '16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama' javnosti skreću pažnju na ovaj važan istorijski datum, i, kao i pre 20 godina, ističu da je borba protiv rodno zasnovanog nasilja i dalje u fokusu ženskog pokreta u Srbiji", navodi se u saopštenju. Dodaje se da danas država kroz zakone prepoznaje nasilje u porodici, ali da je važno "da institucije i društvo prepoznaju ovaj problem kroz prevenciju, obrazovanje i pravovremeno reagovanje". 

"U prethodnih 20 godina usledile i druge izmene u zakonodavstvu: porodični zakon prvi put uvodi mere zaštite od nasilja u porodici, Krivični zakonik od 2005. predvidja strože kazne za seksualne delikte, od 2009. godine Krivični zakonik prepoznaje zabranu približavanja i komunikacije sa žrtvom, usvojen je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici iz 2016. godine, a krivična dela proganjanje i polno uznemiravanje stupili su na snagu 2017. godine", navodi se u saopštenju.

Medju pojedincima i organizacijama civilnog društva koi su potpisnici saopštenja su i Mreža žena protiv nasilja, BeFem, Viktimološko društvo Srbije, Inicijativa mladih za ljudska prava, ASTRA Akcija protiv trgovine ljudima i druge.

Gojković: Odlučnije u borbu protiv nasilja nad ženama

Predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, ministarka kulture Maje Gojković, upozorila je, povodom 25. novembra, Medjunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, da je u Srbiji ove godine u porodičnom i partnerskom nasilju ubijeno 25 žena, a u prethodnih deset godina čak 340.

"U borbu protiv ovog oblika partnerskog i porodičnog nasilja moramo ući jače i odlučnije nego ikada. Rodno zasnovano nasilje ozbiljan problem, kako kod nas, tako i u svetu", istakla je Gojković u pisanoj izjavi.

Ona je navela da je Srbija do sada ostvarila značajan napredak u stvaranja normativnog i strateškog okvira za borbu protiv nasilja nad ženama ali je
važno je da ovom problemu pristupimo sistemski kroz multisektorsku saradnju.

"Zato ćemo u novom sazivu Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost raditi na boljoj koordinaciji ministarstava i drugih državnih organa, kao i na produbljivanju saradnje sa medjunarodnim i organizacijama civilnog društva", naglasila je Gojković.

Prema njenim rečima, Srbija će se i ove godine priključiti globalnoj kampanji "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" u kojoj će akcenat biti stavljen na nasilje nad ženama i devojčicama u javnom prostoru, takodje izraženom obliku rodno zasnovanog nasilja.

Sa Malog mosta u Zrenjaninu puštena 24 narandžasta gerbera, zbog žena ubijenih u porodičnom nasilju

Povodom obeležavanja kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" danas su sa zrenjaninskog Malog mosta puštena 24 narandžasta gerbera, kao simbol broja žena u Srbiji koje su u ovoj godini usmrtili neki od članova njihovih porodica.
Akciju su organizovale članice Ženske odborničke mreže Skupštine grada Zrenjanina (ŽOP), Centra za socijalni rad i Centra za pružanje usluga socijalne zaštite Grada Zrenjanina "Most", a podršku je dao i Grad Zrenjanin.

Koordinatorka ŽOP-a Lepa Željski kazala je da je država napravila sve zakonske okvire za borbu protiv svih vrsta nasilja, pogotovo protiv nasilja nad ženama, a da one kao lokalni mehanizmi za rodnu ravnopravnost, kroz svoje delovanje, pokušavaju da se bore protiv nasilja nad ženama.
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac rekao je da je Grad Zrenjanin već duži niz godina uključen u aktivnosti koje se sprovode u okviru kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", kao i da u tom gradu postoji Sigurna kuća koja pruža podršku ženama žrtvama nasilja , ali i da grad direktno pomaže žene putem jačanja ženskog preduzetništva preko konkursa koje sprovodi.

Kako se navodi u Lokalnom akcionom planu za rodnu ravnopravnost, evidento je da je nasilje u porodici u porastu od 2019. što može da se tumači epidemijom korona virusom, ali i nestabilnom ekonomskom situacijom.

Prema podacima Policijske uprave grada Zrenjanina, objavljenim u tom dokumentu, u 2022. godini je do sada prijavljeno 782 dogadjaja sa elementima nasilja u porodici, a nadležnim tužilaštvima prosledjeno je 207 krivičnih prijava za krivično delo nasilje u porodici.

U 187 slučaja počinioci su muškarci, u 25 slučajeva su počinioci žene, a izrečeno je ukupno 615 hitnih mera prema počiniocima nasilja u porodici.

UN Women: Na Kalemegdanu izložba Bezbedna svuda, povodom 25. novembra

Izložba "Bezbedna svuda" otvara se danas u beogradskom parku Kalemengdan povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra.

Kako je saopštio UN Women u Srbiji, izložba će intervencijom u prostoru transformisati centralnu stazu na Kalemegdanu i u rekonstruisanom delu parka demonstrirati bezbednost za žene i devojke.

"Nasilje nad ženama i devojčicama je najrasprostranjeniji oblik kršenja ljudskih prava u svetu, a najnoviji podaci UN pokazuju da su najveća pretnja ženama i devojčicama njihovi najbliži",rekla je Milana Rikanović, direktorka Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, UN Women u Srbiji.

Ona je navela da je "u 2021. godini, oko 45.000 žena i devojčica širom sveta ubijeno je od strane njihovih intimnih partnera ili drugih članova porodice".

"Danas se i Srbija priključuje globalnoj kampanji 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama temom Bezbednost žena u javnom prostoru. Svaka treća žena doživi nasilničko ponšanje u parku ili na ulici, a svaka deseta žena doživela je silovanje ili pokušaj silovanja u javnom prostoru u Srbiji", navela je Rikanović.

Izložba "Bezbedna svuda" se otvara u 16.00, kod fontane Ribar, i trajaće do 10. decembra, Dana ljudskih prava.

Izložbu organizuju Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) u Srbiji, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna prava, britanska ambasada u Beogradu i JP Beogradska tvrđava.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.