AAA

DRUšTVO | 30.11.2022 13:30 > 30.11 13:30

Unicef: Više od 8.000 dece u Srbiji bilo izloženo porodičnom nasilju

U Srbiji je tokom 2021. godine više od 8.000 dece bilo izloženo nasilju u porodici, upozorila je danas misija Unicef i ocenila da rast broja prijavljenih slučajeva vršnjačkog i nasilja djaka nad nastavnicima predstavlja "dobar korak" ka rešavanju problema.

U saopštenju su pozvali na zakonsku zabranu fizičkog kažnjavanja dece, navodeći da je oko 45 odsto dece u Srbiji "nasilno disciplinovano kod kuće".
"Kao i kod svih drugih oblika nasilja, vršnjačko nasilje je rezultat obrazaca ponašanja koji se uče ili podržavaju u drugim sredinama, prvenstveno u porodici, ali i u zajednici u celini. Deca su često svedoci ili žrtve nasilja u porodici. Od ukupnog broja žrtava nasilja u porodici u 2021. godini, čak 8.146 su bila deca", naveli su iz Unicef.

Podsetili su da je Vlada Srbije usvojila Strategiju za prevenciju i zaštitu dece od nasilja za period 2020-2023. godine i pozvali nadležne da hitno formiraju i Radnu grupu za usmeravanje i praćenje implementacije Strategije kako bi se sistemski bavilo problemom nasilja nad decom.

"Pohvaljujemo osnivanje Radne grupe za prevenciju nasilja u obrazovnom sistemu. Prevencija nasilja mora da ide ruku pod ruku sa sprovodjenjem Programa zaštite mentalnog zdravlja u Srbiji", piše u saopštenju Unicef.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.