AAA

DRUšTVO | 01.12.2022 21:40 > 01.12 21:40

UNS i Koalicija za slobodu medija traže procesuiranje pretnji upućenih novinarki Jeleni Obućini

Koalicija za slobodu medija i Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražili su danas od policije i tužilaštva da u najkraćem roku pronadju i pokrenu krivični postupak protiv osobe koja je preko Tvitera uputila pretnje novinarki televizije Nova S Jeleni Obućini.

UNS u saopštenju navodi da je stalna radna grupa za bezbednost novinara, u kojoj predstavnike imaju tužilaštvo, policija i novinarska i medijska udruženja, obaveštena o pretnjama.
"Preko ovog mehanizma prijavu je primilo Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal", navodi UNS.

Udruženje je osudilo pretnje Obućini i navelo da iz poruke, u koju je tvrde da su imali uvid, jasno je da osoba koja preti ugrožava sigurnost novinarke.

Koalicija za slobodu medija u odvojenom saopštenju pozvala je poziva sve relevantne institucije, posebno ministarstvo informisanja i telekomunikacija, kako navode, u čijoj nadležnosti je sprovodjenje Zakona o javnom informisanju i medijima, da reaguju i pretnje osude.

"Pretnje i pritisci na novinare neprihvatljivi su i opasni, pogotovo kada se dogadjaju u javnom prostoru", navode u saopštenju.

Koalicija u saopštenju navodi da su se listovi "Alo" i "Informer" poslužili "izvrtanjem reči novinarke" iz uvoda emisije koju vodi, emitovane 29. novembra, čime su novinarku targetirali i izložili opasnosti, nakon čega su usledile pretnje na društvenim mrežama.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.