AAA

DRUšTVO | 31.01.2023 08:15 > 31.01 08:15

TS: Srbija pala za pet mesta na listi indeksa percepcije korupcije

Srbija na najznačajnijem globalnom rangiranju zemalja po percepciji korupcije u javnom sektoru ima indeks 36 od 100 mogućih i pala je za pet mesta na listi na 101. poziciju, saopštila je danas organizacija Transparentnost Srbija (TS).

U prethodne dve godine Srbija je imala indeks percepcije korupcije (CPI) 38, i nalazila se na 94, odnosno 96. mestu liste koju objavljuje međunarodna organizacija Transparensi Internešnel (Transparency International).
Ovogodišnji skor je ujedno najlošiji u poslednjih 11 godina, otkako se primenjuje ista metodologija ocenjivanja, navela je TS u saopštenju.

TS je ocenila da je na ovaj pad, posle decenijske stagnacije, "očekivan u situaciji otvorenog kršenja brojnih antikorupcijskih preventivnih zakona".

Indeks Srbije je za sedam poena manji od svetskog proseka. Od zemalja regiona samo je Bosna i Hercegovina lošija, sa indeksom 34, a Albanija deli 101. poziciju sa Srbijom.

TS će na konferenciji za novinare danas u 10.00 u Medija centru, predstaviti detaljnije nalaze Indeksa percepcije korupcije, glavne probleme i prioritete za borbu protiv korupcije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.