AAA

DRUšTVO | 03.02.2023 18:10 > 03.02 18:10

Sindikat metalaca Srbije: Kompanija Ziđin nije odgovorila da li će povući pravilnik

Vlasnici kineske kompanije Ziđin do danas nisu odgovorili da li će ispuniti zahtev reprezentativnih sindikata i povući iz primene pravilnik o radu koji su samovoljno doneli, što je preduslov za nastavak pregovora o Kolektivnom ugovoru, rekao je predsednik Sindikata metalaca Srbije Zoran Marković.

On je za agenciju Beta rekao da su sindikati pre nekoliko dana na pregovorima zatražili od predstavnika Ziđina da dok traju pregovori o novom Kolektivnom ugovoru povuku pravilnik o radu koji umanjuje prava zaposlenih u odnosu na istekli Kolektivni ugovor koji je ta komapnija prihvatila kada je kupila 67 odsto RTB Bora.
"Na pregovorima sindikata i predstavnika Ziđina, početkom ove nedelje, na kojima je posredovalo Ministarstvo za rad sindikati su zatražili da do danas vlasnici te kompanije odgovore da li će povući pravilnik, kao preduslov da otpočnu pregovori za Kolektivni ugovor, ali je umesto odgovora stigao mejl da se pregovori nastavljaju u ponedeljak, 6. februara", rekao je Marković.

Dodao je da je ranije dogovoreno da se novi pravilnik do usvajanja Kolektivnog ugovora ne donosi bez konsultacija sa sindikatima, što Ziđin nije poštovao.

Reprezentativni sindikati će se, prema njegovim rečima, dogovoriti u ponedeljak da li će prihvatiti poziv za pregovore o novom Kolektivnom ugovoru.

Marković je rekao da je Ziđin ranije, umesto povećanja zarada za 12,5 odsto ponudio oko šest odsto i linearno po 5.000 dinara, ali da nije precizirano da li to važi i za vreme dok se radi i za vreme godišnjeg odmora.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.