AAA

DRUšTVO | 26.04.2016 17:05

Kršenje kodeksa u izveštavanju o ubistvu pevačice


Savet za štampu upozorio je danas da u Srbiji raste broj tekstova i vesti u kojima je prekršen novinarski kodeks i dodao da je ono kulminiralo u vestima o ubistvu pevačice Jelene Marjanović.

Prema rečima predstavnice Saveta Tamare Skroze, od 1. do 24. aprila, analizom osam nacionalnih dnevnih listova, u 508 tekstova uočeno je kršenje kodeksa.

Godinu dana ranije kodeks je prekršen u 231 tekstu, rekla je Skroza na konferenciji za novinare i precizirala da se kršenje kodeksa odnosi na porast trenda da se navode anonimni izvori, da se ne zove druga strana i da se ne proveravaju sve činjenice.

"Iz ovoga se zaključuje da je situacija gora, daleko gora nego pre godinu dana", rekla je ona i dodala da je u martu kodeks prekršen 487 puta, a u junu prošle godine, kada je dosegao vrhunac u 2015. godini, 481 put.

Prema njenim rečima, monitoring koji se sprovodi od prošlog aprila ukazuje da se u pojedinim štampanim medijima povremeno vodi hajka na neke javne ličnosti, a da su prisutni i propagandni sadržaji koji nisu uvek tako označeni.

Skroza je rekla da je od 3. aprila do danas o ubijenoj pevačici napisano 98 tekstova u kojima je prekršen kodeks, a da se oni u kojima je izveštavanje ispunilo standarde mogu izbrojati na prste.

U većini tekstova o pevačici se ne poštuju pretpostavka nevinosti i pravo na privatnost, upire se prstom u muža kao u ubicu, previše se pominju anonimni izvori koji bi trebalo da budu izuzetak, rekla je Skroza i dodala da se navode i navodni detalji iz istrage, što nema nikakve veze sa javnim interesom.

Član Komisije za žalbe Petar Jeremić, koji je sa Skrozom radio analizu štampanih medija, ocenio je da kodeks najviše krše novinari koji prate crnu hroniku, a iza njih oni koji pišu o estradnim temama.

Prema njegovim rečima, taj "koktel novinarstva" je rezultirao u takvom izveštavanju o ubistvu pevačice Jelene Marjanović.

Jeremić je upozorio da to što se u tri dnevna lista pojave tri različite verzije ubistva u Borči, može navesti gradjane da veruju da novinari izmišljaju.

Generalni sekretar Saveta za štampu Gordana Novaković ocenila je da su do sada samo lider Nove Stranke Zoran Živković i pokret Dveri podneli žalbe koje se tiču izbora u Srbiji.Ovaj tekst izrađen je u partnerstvu s Osservatorio Balcani e Caucaso za projekt European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF) i sufinansiran sredstvima Evropske komisije. Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Udruženja za nezavisnu medijsku kulturu i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Evropske komisije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.