AAA

DRUšTVO | 07.06.2016 13:10 > 07.06 14:24

Prepolovljen broj pravno nevidljivih Roma


U Srbiji je u protekle četiri godine prepolovljen broj "pravno nevidivljivih", Roma, Aškalija i Egipćana, odnosno osoba bez državljanstva, saopšteno je danas u Beogradu na predstavljanju istraživanja "Lica u opasnosti od apatridije u Srbiji izveštaj o napretku 2010-2015".

Šef Agencije UN za izbeglice (UNHCR) u Srbiji Hans Fridrih Šoder izrazio je zadovoljstvo napretkom u toj oblasti, a najavio je i nastavak podrške Vladi Srbije i civilnom sektoru u rešavanju tih problema.

"Zadovoljni smo napretkom od aprila 2012. kada su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, zaštitinik gardjana i UNHCR potpisali Sporazum o razumevanju kako bi rešili problem osoba bez državljanstva u Srbiji", rekao je on.

Šoder je podsetio da su, sa aspekta pravne nevidljivosti, bez prava na državljanstavo, ali i drugih dokumenata najizloženiji Romi raseljeni sa Kosova.

"Ostajemo opredeljeni za zajedničku saradnju kako bi svako novorodjenče, uključujući i one čiji su roditelji nepoznatog državljanstva dobilo izvod iz matične knjige rodjenih", rekao je on i u tom cilju najavio donaciju od 16 kompjutera matičnim službama u Srbiji.

Uspešnim sprovodjenjem Sporazuma zadovljstvo je izrazio i zamenik zaštitinika gradjana Robet Sepi koji je istakao da je i broj pritužbi u toj oblasti "smanjen gotovo na prste jedne ruke".

On je rekao i da je najvažniji korak u uspešnom sprovodjenju sporazuma bilo prihvatanje inicijative zaštitnika gradjana za izmenu i dopunu Zakona o vanpravničnom postupku čime je osobama bez priznatog gradjanskog statusa omogućen upis u matične knjige.

Sepi je rekao i da se i na medjunarodnim skupovima o apatridima Srbija uzima kao pozitivan primer u rešavanju tog problema.

Ministarska državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički je rekla da je Vlada Srbije u poslednjih nekoliko godina, rešavanju problema apatridije, odnosno osoba bez državljanstva posvetila posebnu pažnju.

Udovički je zahvalila UNHCR-u na podršci dodvaši da je cilj realiazcije sporazuma i sprečavanje pojave novih apatrida u Srbiji.

Prema njenjim rečima, to se rešava upisom novorodjene dece u matične knjige, iako njihovi roditelji nemaju lične isprave ili izvod iz matične knjige.

Istraživanje je obuhvatilo skoro 2.000 domaćinstava, odnosno blizu 9.000 osoba u 154 naselja sa Romima, Egipćanima i Aškalijama na području 77 opština u Srbiji.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.