AAA

DRUšTVO | 15.05.2015 17:40 > 15.05 17:51

Ministarka Joksimović dobitnica nagrade Gej strejt alijanse Duga

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović dobitnica je ovogodišnje nagrade Gej strejt alijanse (GSA) za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji, rečeno je danas na svečanoj dodeli nagrada u Beogradu.

U obrazloženju odluke, žiri je naveo da se ministarka nedvosmisleno i vidljivo zalagala za poboljšanje položaja LGBT osoba istakavši da je za nagradu nominovao organizacioni odbor Parade ponosa, nevladina organizacija Labris i Gej strejt alijansa.

"Različitost je nešto što moramo da poštujemo. Nikad ne znate šta u životu može da se desi i naše pravo na izbor je nešto što se u tradicionalnom društvu potiskuje, ali kao što je koncept tradicije legitiman, tako je i različitost legitiman koncept", rekla je Joksimović u Skupštini Beograda.

Ona je istakla da joj je čast što joj je nagradu uručila šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević koja je i prošlogodišnja dobitnica nagrade.

"Svako od nas nezavisno od pozicije, šta god da radi mora da poštuje zakonitosti i Ustavom zagarantovana prava svih građana", rekla je ministarka i dodala da će se za to uvek boriti.

Ona je navela i da pitanje prepoznavanja transrodnih osoba i njihovih prava treba da se postavi u Srbiji i izrazila nadu da sledeće godine na Paradi ponosa neće biti potrbno toliko bezbednosnih snaga.

Joksimović je dodala i da su vrata njenog kabineta uvek otvorena za sve manjinske grupe.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da Beograd mora da bude otvoren i kosmopolitski grad u kome svako može da kaže ono što misli.

"Ono što je naš cilj i obaveza je da omogućimo svima da imaju jednake šanse", naveo je Mali.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Majkl Kirbi ocenio je da je to što se nagrada dodeljuje treći put i to u Skupštini Beograda indikator koliko su se stvari u Srbiji pozitivno promenile.

"Unapred se radujem najavi gradonačelnika da će Beograd postati otvoren i kosmopolitski grad i ja mislim da se krećemo u tm pravcu", kazao je Kirbi.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da "ovaj događaj na ovom mestu šalje veoma snažnu poruku tolerancije i raznolikosti".

"Ovo je lep način da se obeleži 17. maj Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije. Drago mi je da se Srbija priključuje drugim zemljama u obeležavanju dana, a EU uvek na ovaj dan ističe podršku LGBT osobama", dodao je on.

Devenport je podsetio da se i dalje širom sveta rodni identitet i seksualna orijentacija i dalje zloupotrebljavaju, ali da je Srbija napravila pozitivne pomake u toj oblasti.

"Parada ponosa je bila važna, jer je time vlast nedvosmisleno pokazala da svaki građanin može da ostvari svoja prava i da će ga država u tome podržati i zaštititi", rekao je Devenport.

U užem izboru za ovogodišnju nagradu bili su Asocijacija Duga iz Šapca, Skupština Srbije, trans osoba i major u penziji Helena (M. V.) i novinarka nedeljnika "Vreme" Tamara Skrozza.

Nagradu pod nazivom "Duga" ustanovila je GSA i ona se od 2013. dodeljuje svake godine povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

Prvu nagradu "Duga" za 2012/13. godinu dobilo je Odeljenje za rad sa zajednicom Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, dok je nagradu "Duga" prošle godine dobila šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.