AAA

DRUšTVO | 12.09.2016 14:20 > 12.09 15:11

Počela Nedelja ponosa


Nedelja ponosa 2016, koja se u Beogradu ove godine odvija pod sloganom ''Ljubav menja svet", počela je danas u Mikser hausu i trajaće do 17. septembra.

Organizator Parade ponosa Boban Stojanović kazao je da je LGBT zajednica stigla do tačke u kojoj još nije moguće reći da je sve u redu i da je postignuto sve što su želeli, ali da je napravljen napredak.

"Dugo godina smo se borili za Prajd i nastavićemo da se borimo da bude mesto medjusobnog razumevanja, učenja i razmene znanja", rekao je Stojanović novinarima u Beogradu.

On je naveo i da poštovanje ljudskih prava mora biti suštinsko, a ne formalno.

"Parada ponosa nije tačka konflikta, već misli i ideje", dodao je Stojanović.

Član organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić rekao je da ove godine fokus parade niije bio da li će ministri pristati da se sastanu sa članovima odbora, da su svi pristali da se sastanu sa njima i da su konačno mogli da pričaju o problemima LGBT osoba i njihovim rešenjima.

"To je ogroman iskorak koji smo napravili. Apsolutno svaki sastanak bio je fokusiran na probleme, kao što su nasilje i diskriminacija i to najčešće nasilje u srednjim školama i na ulici", rekao je Miletić.

Direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Anita Mitić kazala je da se ove godine oseća manje tenzija neo prethodnih i da ne postoji "skoro nikakva bojazan da će parada biti zabranjena".

"Ove godine će biti znatno manje policije i obezbedjenja na paradi, a ne postoje za sad informacije za bilo kakvog desničarsko okupljanje", rekla je ona.

Reditelj Stevan Filipović, koji je i svečano otvorio Nedelju ponosa, kazao je da se mnogo toga promenilo u odnosu na devedesete godine kada su LGBT osobe dočekane pesnicama i kamenicama.

"Oni koji su to tada predvodili danas su promenili ruho u evropsko, ali uprkos mraku koji nas okružuje napravljeni su važni koraci", rekao je on.

Filipović je ocenio i da borba za prihvatanje LGBT osoba tek počinje i da će biti teška i trajati decenijama, ali da je ta borba toga vredna.

Slogan šeste Parade ponosa je "Ljubav menja svet" koji izražava solidarnost s LGBT zajednicom u Srbiji, regionu i celom svetu.

Današnjem otvaranju Nedelje ponosa prisustvovao je i ambasador Velike Britanije u Beogradu Denis Kif, predstavnica Žena u crnom Staša Zajović, kao i drugi predstavnici nevladinog sektora i medjunarodnih organizacija.

Tokom Nedelja ponosa biće organizovane debate o vršnjačkom nasilju i problemima sa kojim se suočava LGBT zajednica, zatim izložbe, a pripremljen je i filmski program sa tematikom o LGBT populaciji.

U nedelju, 18. septembra početak Prajd šetnje proglasiće ovogodišnja "kuma" Parade ponosa, glumica Mirjana Karanović. Organizatori Parade ranije su saopštili da je Mirjani Karanović ta počasna titula dodeljena zbog njenog višedecenijskog rada na poštovanju i unapredjenju ljudskih prava u Srbiji, promociji demokratskih vrednosti, tolerancije i prihvatanja različitosti.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.