AAA

DRUšTVO | 29.09.2016 17:35 > 29.09 21:09

Nedovoljno mladih na bitnim funkcijama

U Vladi Srbije nema nijednog ministra, pomoćnika ministra niti državnog sekretara mladjeg od 30 godina, a od 169 opština u Srbiji u samo četiri predsednici imaju manje od 30 godina, pokazalo je istraživanje "Indeks participacije mladih" Fondacije Ana i Vlade Divac.

"Na pozicijama najviše političke moći i donošenja ključnih izvršnih odluka, ili uopšte nema mladih ljudi ili ih ima u zanemarljivom procentu", rekla je Jovana Tripunović, predstavnica Fondacije Ana i Vlade Divac, predstavljajući istraživanje.

Istraživanje obavljeno uz finansijsku podršku Evropske komisije je pokazalo i da je u proteklih 15 godina u Vladi Srbije bilo dvoje funkcionera do 30 godina na pozicijama ministara, njihovih pomoćnika ili državnih sekretara.

U samo 2,5 odsto lokalnih samouprava u Srbiji predsednici opština imaju 30 godina ili manje, i to su opštine Plandište, Rekovac, Palilula i Bački Petrovac.

Od 250 poslanika u Skupštini Srbije njih osmoro spadaju u kategoriju mladih, dva muškarca i šest žena, i oni imaju izmedju 27 i 30 godina.
 
Ovo istraživanje je rađeno i u Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji i Turskoj – zemljama u kojima se realizuje projekat "Mreža omladinskih fondova Zapadnog Balkana i Turske" – i rezultati su podjednako obeshrabrujući, sa retkim pozitivnim primerima.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.