AAA

DRUšTVO | 09.11.2016 12:55

Zid u Kruševcu skriva Rome ili smanjuje buku?

Postavljanje zida visokog dva metra ispred dela romskog naselja u Kruševcu, za koji preduzeće "Putevi Srbije" tvrdi da služi da naselje zaštiti od buke vozila, izazvao je reakciju dela kruševačke javnosti koja smatra da je on podignut sa ciljem sakrivanja tog naselje i getoizacije romske manjine.

Zid dug 120 metara i visok dva metra postavljen je na trotoaru ispred dela romskog naselja "Marko Orlović", u naselju Kolonija, izmedju dva kružna toka udaljena oko 200 metara.
Nadležni tvrde da je reč o zaštiti od buke, ali pojedini gradjani smatraju da se radi o sakrivanju naselja i getoizaciji romske manjine jer bi uskoro na lokacijama preko puta trebalo da se grade tržni centar i stambeni objekti, dok će se nedaleko odatle praviti i nova fabrika.

U odgovorima koje je agenciji Beta dostavilo JP "Putevi Srbije" navedeno je da je projektnom dokumentacijom za poboljšanje ukrštanja i izrada kružnog toka na državnom putu u ulici Kneza Miloša i Bruski put predvidjena i izrada zaštitnog zida koji ima funkciju zaštite od buke.

Dodaje se da je zid debljine 25 centimetra, visine oko dva metra i dužine 120 metara, sa prekidima za ulaz stanovnika naselja "Marko Orlović".

"Predstavnici lokalne samouprave su obavestili i u nekoliko navrata razgovarali sa stanovnicima naselja 'Marko Orlović'. Lokalna samouprava je finansirala izradu projekta a JP 'Putevi Srbije' je objavilo javnu nabavku za izvodjenje radova", navedeno je u odgovorima tog preduzeća u kojima stoji i da se u Beogradu prave zaštitni zidovi od buke kod Hitne pomoći i kod Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska Kosa".

To preduzeće, medjutim, nije odgovorilo na pitanja da li je planirana izgradnja sličnog zida na još nekom mestu u Kruševcu, odnosno šta će biti preduzeto na onim mestima u tom gradu koja su zvučno najugroženija.

Meštani naselja "Marko Orlović" nisu bili raspoloženi da javno govore o tome šta misle o postavljanju zaštitnog zida. Pojedini su kazali da su ovih dana podneli ostavke u Mesnom odboru tog naselja, dok su drugi rekli da je jasno o čemu se radi, ali da se plaše da to javno kažu.

Povodom postavljanja zaštitnog zida ispred romskog naselja oglasio se kruševački odbor Levice Srbije koji je podsetio da je ograničenje brzine na tom kružnom toku 30 kilometra na sat, navodeći da pažnju privlači to što te "zvučne" prepreke jedino zatvaraju romsko naselje.

"Levica Srbije oštro osudjuje svaki pokušaj marginalizacije grupe gradjana ili pojedinca, a o podizanju zida u Kruševcu izvestili smo ombudsmana kao i nadležne organizacije za zaštitu ljudskih prava", navedeno je u saopštenju kruševačke Levice.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.