AAA

DRUšTVO | 16.11.2016 13:45 > 16.11 13:47

Sud odbio žalbu profesora FPN protiv E-novina

Viši sud u Beogradu odbio je tužbeni zahtev koji je profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka (FPN) Čedomir Čupić podneo protiv ugašenog portala "E-novine", glavnog i odgovornog urednika Petra Lukovića i Lepe Mladjenović iz Autonomnog ženskog centra zbog povrede časti i ugleda, saopšteno je danas. Kako se navodi u saopštenju Udruženja novinara Srbije, Čupić je tražio naknadu štete od milion dinara zbog objavljivanja teksta na tom internet portalu u martu 2013. godine pod naslovom "Čedomir Čupić ime sa SOS telefona", u kojem je Lepa Mladjenović navela da Čupić ponižava žene u predavanjima studentima na fakultetu.

"Seksualno ponižavanje žena je govor mržnje i u tom smislu jeste verbalni zločin, kao što govor rasizma jeste govor mržnje. I sve organizacije koje su stale u njegovu odbranu nisu ni svesne da su se stavile na sramnu listu podrške kršenju osnovnih ljudskih prava na dostojanstvo gradjanki. Na žalost, demokrata u koga smo imali nade da je jedna od referenci nove države, taj dugogodišnji profesor koji ima 'interesantna predavanja' na FPN Čedomir Čupić jeste seksista. Sve što je svaka studentkinja o njemu rekla je tačno", navela je Mladjenović u tekstu.
Čupić je pred sudom izjavio da je zbog tog teksta imao velike neprijatnosti u porodici i na ulici i dodao da nije seksista već da je predavanja o seksualnosti držao na temu "rod i seksualnost" u okviru predmeta sociologija.

Mladjenović je rekla da je pre pisanja i objavljivanja teksta razgovarala sa studentkinjama koje su joj rekle da se osećaju poniženim zbog njegovih stavova.

Sudija Mirjana Grujičić je navela da u tekstu nije objavljeno da Čupić zaista maltretira studentkinje već da se pojedine studentkinje žale na to i da autorka svoje vrednosne sudove o ponašanju profesora ima pravo da objavi u okviru slobode medija i slobode mišljenja i izražavanja.

"To svakako ne znači da je sud stanovišta da je tužilac zaista seksista, ili da su činjenice koje su objavljene apsolutno istinite, jer tako nešto i nije predmet ovog postupka. Naime, ni sud u ovom postupku, ni novinari, ni javna glasila, ne ispituju tako nešto sa apsolutnim uverenjem, već sa primerenom pažnjom kao pravnim standardom, a što je u konkretnom slučaju, po stanovištu ovog suda, i učinjeno", navodi se u obrazloženju presude.

Protiv te presude Čupić može da uputi žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.