AAA

DRUšTVO | 21.11.2016 00:50 > 21.11 12:38

Maraton Viki za slobodu medija u Beogradu (VIDEO)

U Beogradu se danas održava uredjivački maraton "Viki za slobodu medija" čiji je cilj da kroz saradnju aktivista za slobodu medija, novinara i volontera koji uredjuju Vikipediju, unapredi dostupnost sadržaja o medijskim slobodama na internet enciklopediji.

Kako je agenciji Beta rekao glavni i odgovorni urednik elektronskih novina italijanske organizacije OBC Transeuropa Luka Zanoni, cilj projekta je da podigne nivo pažnje korisnika Vikipedije o slobodi štampe i izražavanja ali i da ukaže na ugroženost novinara u Srbiji, regionu i svetu.

"Projekat se bavi prevodom sa engleskog na druge jezike, naročito srpski, u cilju podizanja pažnje običnih gradjana koji čitaju Vikipediju, a nemaju dovoljno saznanja o ugroženosti slobode štampe", kazao je Zanoni.

Ukazajući na značaj saradnje volontera i profesionalnih novinara u okviru projekta, Zanoni je dodao i da je važno da iza podataka prikupljenih na Vikipediji, stoje "najprecizniji" izvori.

Predstavnica OBC Transeuropa Kiara Sigela ocenila je da su novinari u Srbiji i zemljama regiona suočeni s različitim vidovima zastrašivanja, od fizičkih napada do tzv. "prekarijatskog rada".

"Cela Evropa se suočava sa izazovima u ostvarenju slobode govora i pristupa informacijama a jedna od osnovnih problema je erozija dosadašnjeg načina poslovanja usled razvoja interneta", rekla je Sigela.

Ona je ukazala i na nedostatak transparentnosti vlasništva u medijima ali i na podatke koji pokazuju da je oko 30 odsto novinara u Evropi pribeglo samocenzuri.

Oko 20-ak aktivista, medijskih stručnjaka, novinara i volontera koji uredjuju Vikipediju, kreiraće u nastavku maratona članke na temu slobode izražavanja i medijskog pluralizma na najvećoj slobodnoj internet enciklopediji.

Oni će se baviti nekim od najaktuelnijih problema sa kojima se suočavaju medijski sistemi evropskih zemalja, poput transparentnosti vlasništva nad medijima, koncentraciji medija, pristupa informacijama od javnog značaja i autocenzure.

Skup je u okviru projekta "European Centre for Press and Media Freedom" organizovao OBC Transeuropa u saradnji sa Vikimedijom Srbije i uz podršku Vikimedije Italije.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.