AAA

DRUšTVO | 07.12.2016 20:40 > 07.12 21:47

Misija OEBS-a u Srbiji proglasila ličnosti godine


Misija OEBS-a u Srbiji proglasila je večeras dobitnike nagrade "Ličnost godine" za 2016. za doprinos u oblasti vladavine prava, poštovanja ljudskih prava u krivično pravnom sistemu, zalaganja za slobodu i poštovanja etike u medijima, kao i tolerancije i društvenog aktivizma.

Ovogodišnji dobitnici nagrade su sudije Vrhovnog kasacionog suda Radmila Dragičević Dičić i Snežana Andrejević, novinarka Tamara Skroza i profesor Državnog univerziteta u Novom Pazaru Senad Ganić. Njima su uručena priznanja na svečanosti u beogradskom hotelu "Hajat".

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio zahvalio je dobitnicima nagrada na doprinosu u oblasti vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, navodeći da su to zajedničke vrednosti koje su obeležile dosadašnje profesionalne karijere dobitnika.

Oricio je naveo da Misija pruža pomoć Srbiji u cilju da postigne demokratski sistem koji u potpunosti funkcioniše, uključujući i nezavisne, slobodne i odgovorne medije.

On je takodje zahvalio srpskim partnerima na odličnoj saradnji u suočavanju sa zajedničkim izazovima.

Snežana Andrejević, sudija Vrhovnog kasacionog suda, nagradjena je za posvećenost u sprovodjenju reformi u oblasti pravosudja. Ona je tokom 2016. godine imenovana za predsednicu Radne grupe nadležne za izradu pravila za anonimnost sudskih odluka, koja predstavlja ključni dokument koji jasno definiše pravo da javnost bude informisana o sudskim odlukama.

Radmila Dragičević Dičić, takodje sudija Vrhovnog kasacionog suda, nagradjena je za posvećenost poštovanju ljudskih prava u oblasti krivičnog prava. Vodila je radnu grupu koja je izradila smernice za sprovodjenje principa nekažnjavanja žrtava trgovine ljudima. Radila je na primeni jednakog principa prema izbeglicama u prekršajnom postupku za prekršaje kao što su ilegalni ulazak ili ilegalni boravak u zemlji.

Tamara Skroza, novinarka nedeljnika Vreme i portala Cenzolovka, nagradjena je za doslednost u angažovanju i promovisanju medijskih sloboda, etike u medijima i tolerancije u novinarstvu.

Profesor medjunarodnoj javnog prava na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru Senad Ganić dobio je priznanje za izuzetan doprinos gradjanskom aktivizmu, podršku toleranciji, nediskriminaciji i multikulturalnom okruženju.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici političkog i kulturnog života, kao i predstavnici diplomatskog kora.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.