AAA

DRUšTVO | 14.02.2017 14:40

Loša ishrana dece i nedovoljna fizička aktivnost

Svako drugo dete u Srbiji teško se penje stepenicama do drugog sprata usled nedovoljne fizičke aktivnosti i loše ishrane, pokazalo je istraživanje u okviru projekta "Načini pravi izbor za dugoročno zdravlje" čiji su rezultati danas objavljeni.

Prema istraživanju, 80 odsto dece ne jede dovoljno povrća, svako treće jede preporučenu količinu voća, samo trećina dece jede dovoljno mesa, a gotovo nijedno dete nema u obrocima dovoljno žitarica.
Utvrdjeno je da svega trećina dece uzima dovoljne količine mleka i mlečnih proizvoda, 15 odsto pretežno jede masnu hranu a više od 60 odsto nema nikakve redovne fizičke aktivnosti

Projekat "Načini pravi izbor za dugoročno zdravlje" je pokrenuo Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke a podržavaju ga Ministarstvo prosvete, nauke i tehonološkog razvoja, Ministarstvo omladine i sporta, pokrajinski Sekretarijat za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost i kompanija Koka-kola Srbija.

"Alarmantni trendovi koji se tiču načina ishrane i nivoa fizičke aktivnosti školaraca, koji su ispitivani na teritoriji čitave Srbije, ukazuju na potencijalno veliki rizik oboljevanja od hipertenzije, dijabetesa, bolesti srca i krvotoka i različitih vrsta karcinoma u odraslom dobu", navodi se u saopštenju Centra za zdravlje.

Istaknuto je da zdrava ishrana dece podrazumeva dnevni unos više od šest porcija žitarica, tri porcije povrća, dve porcije voća, tri porcije mleka i mlečnih proizvoda, pet i više porcija proteinskih namirnica (riba, orašasti plodovi, meso), kao i umeren unos masnoća, slatkiša i začina kao što je kuhinjska so.

Pored toga, dete treba da ima 60 i više minuta umereno intenzivne fizičke aktivnosti svakog dana u nedelji.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.