AAA

DRUšTVO | 17.02.2017 15:40 > 17.02 16:02

BIRODI traži smenu direktorke Kancelarije za ljudska prava

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) zatražio je danas od Vlade Srbije da razreši direktorku Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzane Paunović zbog njene izjave o bivšoj supruzi gradonačelnika Beograda Marije Mali.

Suzana Paunović danas je rekla da je u slučaju gradonačelnika Beograda Siniše Malog i njegove bivše supruge Marije Mali porodični problem prenet na politički teren.

"Iz izjava koje daje vidim da se više se stavlja jedan politički kontekst, nego interes dece. I drugi roditelji su ostali bez starateljstva nad decom, ali se nisu obraćali na ovakav način i tražili zaštitu javnosti", rekla je Suzana Paunović za TV N1.

BIRODI je naveo da je Suzana Paunović osudila čin uzbunjivanja javnosti koji je izvršila Marija Mali, kako je definisano u Zakonu o zaštiti uzbunjivača.

Zakon o zaštiti uzbunjivača jedan od ključnih instrumenata zaštite ljudskih prava, navodi BIRODI i dodaje da postupak Suzane Paunović, "učinjen bilo iz neznanja, ili namerno da bi izvršila odmazdu nad uzbunjivačicom Marijom Mali", nju "čini nedostojnom za daljnje obavljanje funkcije direktorke Kancelarije za ljudska i manjinska prava".

BIRODI je pozvao antikorupcijska tela, organizacije za zaštitu ljudskih prava, gradjanke i gradjane da se pridruže ovom zahtevu, dodajući da će kao članica medjunarodne Koalicije zaštitu uzbunjivača u jugoistočnoj Evropi upoznati i medjunarodnu javnost sa ovim slučajem.

Marija Mali je u intervjuu KRIK-u rekla da je izgubila starateljstvo nad decom, a da joj je bivši suprug poručio: "sudija je moja", kao i da se povodom nasilja u porodici i starateljstva nad decom obraćala i Centru za socijalni rad i premijeru Srbije i da je na kraju odlučila i da se obrati javnosti.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.