AAA

DRUšTVO | 28.03.2017 17:35 > 28.03 17:43

Koka-kola negira da su njeni napici opasni

Kompanija Koka-kola negirala je danas da njeni napici "Fanta" i "Sprajt" (Sprite) nisu pogodni za konzumiranje kada se kombinuju sa vitaminom C.

Televizija Si-eN-eN (CNN) prenela je na svom portalu da stanovnici Nigerije bojkotuju napitke Koka-kole, pošto je sud u Lagosu presudio da bi mogli da budu "otrovni".

Koka-kola je saopštila da su tvrdnje da napici "Fanta" i "Sprajt" nisu pogodni za konzumiranje kada se kombinuju s vitaminom C "netačne i nemaju naučnu potporu", dodajući da su svi njen proizvodi bezbedni i da strogo poštuju propise zemalja u kojima se prodaju, kao i visoke svetske standarde u pogledu bezbednosti i kvaliteta.

U odluci nigerijskog suda navedeno je da visoki nivo benzojeve kiseline i aditiva u popularnim gaziranim sokovima predstavlja rizik po zdravlje ljudi kada je pomešan s askorbinskom kiselinom, preneo je CNN, dodajući da ljubitelji napitaka kao što su "Sprajt" i "Fanta" sada imaju više razloga za zabrinutost, osim truljenja zuba.

Benzojeva i askorbinska kiselina (vitamin C) su sastojci koje medjunarodna regulatorna tela za bezbednost hrane odobravaju i koriste se kombinovano u brojnim prehrambenim proizvodima i napicima, navela je Koka-kola u saopštenju dostavljenom agenciji Beta.

"Bezbednost svih naših napitaka, uključujući 'Fantu' i 'Sprajt', potvrdila su medjunarodna regulatorna tela za hranu i bezbednost kao što su Evropska agencija za bezbednost hrane, američka Agencija za hranu i lekove i nacionalna ministarstva zdravlja", navela je Koka-kola.

Ta kompanija dodala je da se lokalne preporuke za nivo sastojaka razlikuju od zemlje do zemlje, ali da svi napici te kompanije ispunjavaju skup medjunarodno priznatih standarda CODEX Alimentarius.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.