AAA

DRUšTVO | 01.04.2017 20:45 > 01.04 20:49

Beograd obeležava Svetski dan osoba sa autizmom

Zgrade Skupštine Srbije, Most na Adi i Palata "Albanija" u Beogradu su večeras osvetljene plavo uoči Svetskog dana osoba sa autizmom, 2. aprila.

Članovi Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom su s porodicama i decom, kao i drugi gradjani, ispred Skupštine Srbije puštanjem u vazduh plavih balona poručili da podržavaju osobe sa autizmom.

Svetski dan osoba sa autizmom se obeležava uz podršku Ministarstva zdravlja Srbije i Grada Beograda.

Specijalista dečije psihijatrije i načelnik Dečije dnevne bolnice Instituta za mentalne bolesti u Palmotićevoj ulici Nenad Rudić podsetio je na skupu na značaj rane dijagnostike i prepoznavanja pet glavnih simptoma autizma u najranijem uzrastu.

"Deca kod kojih je autizam dijagnostikovan u ranom detinjstvu mnogo bolje reaguju na terapiju, a simptomi se lakše ublažavaju. Zato je važno da prepoznajući pet osnovnih simptoma, roditelji odmah potraže savet lekara u razvojnom savetovalištu. Ukoliko se dete ne odaziva na ime, ne ostvaruje kontakt očima, nema imitaciju, nema interesovanje za okolinu, a govor izostaje, roditelji moraju da reaguju na vreme", rekao je Rudić.

Milica Pejović-Milovančević, predstavnica radne grupe Ministarstva zdravlja, koja je ove godine formirana kako bi se bavila osobama sa smetnjama u razvoju, ocenila je da je osobama sa autizmom i njihovim porodicama potrebna podrška čitavog zdravstvenog, obrazovnog, socijalnog sistema.

Ona je istakla da i šira društvena zajednica treba da razume, prihvati i ne diskriminiše osobe sa autizmom i njihove porodice.

Predsednica Saveza udruženja za pomoć osobama sa autizmom Srbije Vesna Petrović rekla je da su obolelim i njihovim porodicama najpotrebniji život bez diskriminacije i podrška.

"Odluka Ministarstva da nam pomogne, od izuzetnog je značaja, kao i formiranje Nacionalnog registra osoba sa smetnjama u razvoju, gde će biti upisana i naša deca. Sada će se znati i tačan broj osoba sa smetnjama u razvoju, a to je prvi korak da se neophodna pomoć države pruži svima kojima je potrebna", rekla je Vesna Petrović.

Autizam se ne leči, sa autizmom se živi, a poslednjih godina autizam dolazi u sve većem broju s mnogo širim spektrom nego ranije. Po podacima organizacije "Autizam Evropa" danas autizam ima svako stoto dete.

Plavo je boja Svetskog dana osoba sa autizmom obeležava 2. aprila, odlučila je Generalna skupština UN 2007. godine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.