AAA

DRUšTVO | 05.04.2017 15:35 > 05.04 16:10

Civilno društvo traži povlačenje predloga uredbe o istraživanjima u oblasti odbrane

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji i predstavnici naučne zajednice i gradjanskog društva pozvali su danas Ministarstvo odbrane Srbije da povuče iz procedure usvajanja predlog uredbe kojom se uredjuju uslovi za naučna i druga istraživanja u oblasti odbrane, saopštio je Nacionalni konvent o EU.

"Ova uredba ograničavanjem akademske slobode i prava na slobodu izražavanja krši Ustav naše zemlje ali i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i Medjunarodni pakt o ljudskim i gradjanskim pravima", navodi se u saopštenju Nacionalnog konventa o EU, u okviru koga organizacije civilnog društva prate pregovore o članstvu u EU.

Dodaje se da se uredbom uvode "restrikcije koje ne postoje u demokratskim društvima i kojima se onemogućavaju gotovo sva istraživanja u Srbiji, kao i medjunarodna naučna saradnja i znatno otežava rad privrednim subjektima".

"Njom se ugrožava demokratska kontrola sektora bezbednosti, a bezbednost tretira kao državno a ne javno dobro, te svodi na odbranu i prenosi u nadležnost Vojske", navodi se u saopštenju.

Zahtev se odnosi na Predlog uredbe o oblastima naučnih i drugih istraživanja značajnih za odbranu zemlje i o postupku i uslovima za izdavanje odobrenja za ta istraživanja zajedno sa stranim licima ili za potrebe stranih lica.

U saoštenju se navodi da je tekst uredbe suprotan strateškom opredeljenju za pristupanje EU i učešće u unapredjenju medjunarodne bezbednosti u saradnji sa drugim akterima u tom domenu, poput "naučne zajednice, građanskog društva i drugih državnih organa iz zemlje i inostranstva".

Dodaje se da se time onemogućava sloboda i autonomija istraživanja koja je potrebna za praćenje napretka pregovora o članstvu, i ugrožava nezavisne studije i istraživanja bezbednosti koje su preduslov za demokratsku kontrolu institucija bezbednosti.

Kako se navodi, primenom uredbe bi se onemogućila ili znatno otežala medjunarodna naučna i istraživačka saradnja fakulteta, instituta, državnih institucija i udruženja gradjana iz Srbije, koja se finansira iz stranih fondova.

Kao primer se navodi da uredba predvidja da se Ministarstvu odbrane dostavljaju "anketni upitnici za istraživanja javnog mnjenja u fazi pripreme" koja bi mogla da se finansiraju iz inostranstva, poput programa EU za istraživanja Horizont 2020.

"Ovo nije u skladu sa principima iz pregovaračkog poglavlja 25 Nauka i istraživanje, čiji su glavni ciljevi stvaranje jedinstvenog evropskog istraživačkog prostora u kome se istraživači, naučna i tehnološka saznanja slobodno kreću, te uključivanje naučnika iz Srbije u medjunarodne projekte", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da "umesto blanko ograničenja, država treba da osmisli načine da unapredi domaće izvore finansiranja istraživanja kroz povećanje budžeta za nauku" i transparentne konkurse za sredstava koja su u okviru budžeta za institucije bezbednosti namenjena civilnom društvu.

Nacionalni konvent o EU je pozivao fakultete, institute, privredne subjekte i privredna udruženja, medije, kao i udruženja gradjana da podrže inicijativu za povlačenje ovog spornog predloga uredbe.

Ta platforma okuplja više od 600 organizacija civilnog društva koje u okviru radnih grupa prate tok pregovora i sprovodjenja reformi u oblastima iz 35 pregovaračkih poglavlja.

Inicijativu je do sada potpisao 91 član Programskog saveta Nacionalnog konventa o EU, organizacija civilnog društva i članova akademske zajednice.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.