AAA

DRUšTVO | 05.04.2017 16:05 > 05.04 16:11

Agencija za borbu protiv korupcije odbacuje optužbe poverenika

Agencija za borbu protiv korupcije demantovala je danas da je povereniku za informacije od javnog značaja postavila "specijalne uslove" za uvid u podatke o imovini gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je juče da je akt Agencije za borbu protiv korupcije o postavljanju "specijalnih" uslova za uvid u podatke o imovini gradonačelnika Beograda "neprihvatljiv i pravno neodrživ".

Agencija je u saoštenju navela da je povereniku uputila odgovor na predlog za sprovodjenje administrativnog izvršenja rešenja u vezi sa predmetom gradonačelnika Siniše Malog, koje je predložila novinarka portala "Pištaljka", sa taksativnim navodima koje su tvrdnje o neobjavjivanju podataka netačne.

"...Posebno je jasno (agencija) predočila koji su podaci i zbog čega klasifikovani kao strogo poverljivi. Iz reakcije poverenika može se nedvosmisleno zaključiti da je razumeo razloge Agencije budući da je podatke iz odgovora Agencije i sam zaštitio u svom obraćanju javnosti", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se i da je "imajući u vidu klasifikaciju odredjenog broja dokumenata kao strogo poverljivi Agencija je pozvala poverenika lično da u njenim prostorijama izvrši uvid u dokumente, čime, naravno, nije isključila mogućnost da to bude i neko od njegovih saradnika".

"Pogrešno je pretpostavljeno i da su podaci o prihodima i imovini iz Izveštaja o imovini i prihodima bilo kog funkcionera, pa i gradonačelnika, klasifikovani kao strogo poverljivi. U svom odgovoru na zahtev poverenika Agencija je jasno navela da je na osnovu njegovog naloga iz rešenja zaštitila odredjene podatke iz predmeta i posebno istakla da ima i dokumenata koji su zaštićeni na osnovu unutrašnjih i medjunarodnih pravnih normi", navedeno je u saopštenju.

Agencija za borbu protiv korupcije je navela danas da je presedan nepravedno optuživati taj nezavisni državni organ, za nesaradnju sa drugim državnim organima, kao i sa poverenikom.

Dodaje se da Agencija ima "ne mali broj zaključenih Sporazuma o saradnji sa drugim državnim organima i organizacijama sa kojima na dnevnom nivou razmenjuje dokumente, u skladu sa zakonima i svojim nadležnostima".

Agencija je ocenila da se neopravdano našla u situaciji da se brani što je podnela Izveštaj Višem javnom tužilaštvu u Beogradu zbog sumnje da je gradonačelnik Beograda Siniša Mali učinio odredjena krivična dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

"Umesto pozitivnih reakcija Agencija nailazi na osude i neosnovane spekulacije jednog dela javnosti, kao i institucije poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, što kod gradjana izaziva sumnju u rad nezavisnih organa", navedeno je u saopštenju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.