AAA

DRUšTVO | 21.04.2017 12:10 > 21.04 12:49

Udruženja traže sistemska rešenja protiv buke

Udruženja Beogradjani protiv noćne buke i Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku kritikovala su danas gradsku vlast jer umesto da reši problem noćne buke za ceo Beograd, donosi mere za jednu gradsku ulicu.

Skupština Beograda usvojila je juče nove izmene Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata samo proširivši listu brojeva u Skadarskoj ulici na koje se odnosi ograničenje radnog vremena, jer su u medjuvremenu ugostitelji, "tražeći rupu u zakonu", menjali prvobitne adrese u Cetinjskoj u pokušaju da izbegnu ograničenja.

"Uprkos tome što je najavila rešenje problema noćne buke za ceo grad do kraja 2016. godine, naprednjačka vlast u gradu nije uradila ništa od obećanog. Niti je oformila radnu grupu za buku, niti je obezbedila preuzimanje najavljenih nadležnosti od Republike, niti je donela podzakonska akta neophodna za sprovodjenje zakona i inspekcijskih rešenja", piše u saopštenju.

Udruženja su dodala da gradska uprava ima i zakonsku obavezu da javnost izveštava o preduzetim merama koje se tiču zaštite od buke u životnoj sredini, što takodje ne čini, kao i da, u duhu dobre uprave, razvije dijalog sa javnošću o ovoj temi, barem tako što bi odgovarala na dopise i telefonske pozive, što takodje ne čini.

"Umesto toga, gradska uprava donosi besmislene mere čiji je jedini rezultat arčenje resursa komunalne policije, MUP-a i desetak republičkih, gradskih i opštinskih inspekcija što sve plaćaju gradjani", navela su udruženja.

Prema udruženjima, taj gorući komunalni problem, koji pogadja sve gradske opštine, rešiv je jedino propisivanjem obavezne zvučne izolacije u kombinaciji sa ograničenjem radnog vremena, doslednim sprovodjenjem mera zaštite javnog reda i mira, i visokim kaznama za prekršioce koje se brzo i efikasno naplaćuju.

"Beograd zaslužuje samo noćni provod koji se temelji na uvažavanju ljudskih i gradjanskih prava i poslovanju po propisima, umesto na uzurpaciji javnog prostora, degradiranju životne sredine i ugrožavanju zdravlja ljudi", piše u saopštenju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.