AAA

DRUšTVO | 30.04.2017 11:40 > 30.04 12:06

Miloš Janković: Umesto prvomajskih parola rešiti ekonomske probleme radnika

Vršilac funkcije zaštitnika gradjana Miloš Janković pozvao je danas državu da umesto "uobičajenih i prigodnih parola" na Medjunarodni praznik rada uspostavi jedinstvenu platformu za dosledno rešavanje socioekonomskih problema radnika i ostvarivanje zagarantovanih prava.

Janković je čestitao Medjunarodni praznik rada, a u saopštenju je istakao da država treba radnicima da ispuni prava koja im garantuju zakoni i Ustav.

"Visoka stopa nezaposlenosti, u kojoj najveći deo čine mladi, niska primanja, nepovoljan položaj zaposlenih, kao i nemogućnost da utiču na njegovo rešavanje, osnovne su karakteristike statusa radno sposobne populacije u Srbiji", naveo je Janković.

Podsetio je da je unazad više godina ukazivao na povlašćene poslodavce koji ne ispunjavaju obavezu isplate zarada i doprinosa za socijalno osiguranje.

Veliki broj radnika u Srbiji radi "na crno", ugroženo im je pravo na invalidsku penziju, zdravstvenu zaštitu, korišćenje bolovanja i godišnjih odmora, dodao je on.

Prema njegovim mrečima, nedostatak socijalnog dijaloga, neefikasno postupanje inspekcije rada i nedovoljno razvijena saradnja nadležnih službi za zaštitu prava po osnovu rada i socijalnog osiguranja, dodatno otežavaju položaj radnika.

Zaštitnik gradjana ukazao je u saopštenju da je i dalje nizak stepen zaposlenosti žena, žrtava porodičnog i partnerskog nasilja.

"Bez pomoći države u ekonomskom osamostaljivanju one ostaju i dalje u lavirintu nasilja, a svaka priča o podršci društva ostaje načelna", rekao je Janković.

Podsetio je i da se "pravo na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva radi nege i posebne nege deteta ostvaruje često sa značajnim zakašnjenjem"

Janković očekuje i da će dosledno biti sprovedene sve planirane aktivnosti u vezi sa obrazovanjem i zapošljavanjem pripadnika romske zajednice.

On je istovremeno ukazao da nedostaju odgovarajuće afirmativne mere koje bi obezbedile neophodnu podršku zapošljavanju visokoobrazovanim Romima i Romkinjama.

"Protekla Dekada Roma je pokazala da će bez postignuća u ovim oblastima izostati i rezultati u borbi protiv siromaštva i marginalizovanog položaja pripadnika romske zajednice", dodao je Janković.

On je istakao i da osobe sa invaliditetom do zaposlenja dolaze izuzetno otežano, "uglavnom uz subvencije i podsticaje nadležnih".

Janković je naveo i da toj grupi gradjana, u najvećem broju slučajeva radni odnos prestaje kada i predvidjene subvencije i olakšice za poslodavce.

"Egzistencijalna ugroženost, kao posledica navedenih faktora i opšteg siromaštva društva, uz mere štednje na svim nivoima i u ovoj godini", stavljaju ovu ranjivu grupu stanovništva na samu marginu društva", dodao je on.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.