AAA

DRUšTVO | 03.05.2017 00:10 > 03.05 18:13

Očajan položaj novinara u Srbiji


Širom sveta danas se obeležava Dan slobode medija, za koju se ocenjuje da je u Srbiji poslednjih godina u opadanju.

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvali su novinare i medijske radnike da na Svetski dan slobode medija, 3. maj, od 11.55 do 12 sati prekinu program u elektronskim medijima, kako bi se pridružili medjunarodnoj simboličnoj akciji "Pet minuta gromoglasne tišine" i upozorili javnost na nikad teži položaj novinarske profesije u Srbiji

Učesnici današnje diskusije Spik ap održane u Nišu složili su se da je većina medija u Srbiji pod direktnom ili indirektnom kontrolom vlasti, a ekonomski položaj novinara očajan.

Učestvujući u diskusiji koju su organizovali Filozofski fakultet i niški Medija i Reform centar, novinar nedeljnika NIN Vladan Marjanović kazao je da mediji koji nisu politički podobni imaju problem da obezbede marketinške prihode "jer državne ili paradržavne firme kod njih ne smeju da se oglašavaju".

"Većina medija je pod direktnom ili indirektnom kontrolom vlasti. Stvari ne stoje ništa bolje ni sa profesionalnog aspekta, ekonomski položaj novinara je očajan, ogroman broj radi bez fiksnih primanja, bez redovne isplate. Ima izuzetaka, ali su retki", rekao je Marjanović.

Šef Departmana za komunikologiju i novinarstvo niškog Filozofskog fakulteta Vladeta Radović ocenio je da je današnje doba, doba "prekarijata" odnosno nesigurnosti u novinarstvu.

"Pored 3. maja moramo da obeležimo i 7. oktobar, a to je Dan pristojnog zaposlenja. To je nešto što nam nedostaje, naročito u medijima", ocenio je Radović.

On je zatražio uvodjenje medijskog obrazovanja na sve nivoe formalnog obrazovanja i status službenog lica za novinare.

"Time bi udostojili tu profesiju koja nam je neobično važna za sve naše razvojne misli", rekao je Radović.

Direktor Media i Reform centra Niš Mladen Velojić ocenio je da je u Srbiji na sceni tablodizacija medija, rast propagande i demagogije, zbog čega gradjani nisu adekvatno informisani i ne ostvaruju pravo na objektivno i tačno informisanje.

Na probleme u medijima i loš položaj novinara ukazao je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

Šabić je za televiziju B92 rekao da postoje ozbiljni razlozi za zabrinutost za stanje u medijskoj profesiji navodeći autocenzuru, cenzuru, netransparentno finansiranje medija, očajnu ekonomsku situaciju novinara...

"Moramo regovati pod hitno na probleme na koje su ukazala oba novinarska udruženje (UNS i NUNS) koja se baš često ne slažu", rekao je on.

Šabić je istakao i da je "država najodgovornija" za takvo stanje u medijima, ukazavši i na problem netransparentnog trošenja novca za finansiranje medija.

On je kritikovao vlast zbog odnosa prema novinarima koji, kako je naveo, imaju pravo da postavljaju legitimna pitanja.

"Zid i sve drskije ćutanje na legitimna pitanja je zabrinjavajuć...javnost ima pravo da zna ko i kako troši državni novac koga više i nema premnogo", rekao je Šabić.

Beogradski centar za ljudska prava i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) su danas, povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja upozorili na veoma zabrinjavajuće stanje u medijima u Srbiji.

Te dve organizacije su u zajedničkom saopštenju apelovale da se hitno zaustavi urušavanje slobode medija kao osnovnog garanta ljudskih prava i sloboda u demokratskom društvu.

"Neophodno je da vlasti u Srbiji prestanu sa pritiscima na medije i da hitno preduzmu mere u cilju pružanja efikasne zaštite od svih vidova zastrašivanja medija i novinara, obezbede delotvornu istragu i adekvatno sankcionišu počinioce svih slučajeva ubistava i napada na novinare", navodi se u saopštenju i apeluje da se svakom gradjaninu Srbije vrati pravo da zna i bude tačno, objektivno i nepristrasno informisan.

Podsećaju da Ustav Srbije jasno jemči svakome pravo da istinito, potpuno i blagovremeno bude obavešten o pitanjima od javnog značaja, kao i da su sredstva javnog obaveštavanja dužna da to pravo poštuju.

Srbija je podsetimo pogoršala poziciju na rang listi zemalja medjunarodne organizacije "Reporteri bez granica" o slobodi medija za 2016. godinu i sa 59. pala na 66. mesto. Jedno mesto ispred Srbije je BiH, Hrvatska je na 74. mestu, dok je Slovenija 37.

Organizacija je navela da je sloboda medija u Srbiji od 2014. u opadanju.

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) upozorio je javnost na trend pogoršanja izveštavanja medija koje, kako navodi, sve više karakteriše pretvaranje u sredstva promocije što za posledicu izmedju ostalog ima odsustvo zaštitet javnog interesa u medijima.

U izveštaju istraživačkog centra Evropskog parlamenta (EP) navedeno je da sloboda medija na Zapadnom Balkanu nije potpuna, pošto se zemlje u tom regionu suočavaju s politizacijom, problemima u sprovodjenju zakona i zastrašivanjem novinara, uz porast autocenzure.

Kako je navedeno u ovogodišnjem izveštaju pod nazivom "Zapadni Balkan: Trendovi slobode medija", autocenzura je izazvana kako suptilnim, tako i otvorenim uticajima, kvalitetno novinarstvo je otežano, a favorizuje se "tabloidizacija".

"Mešavina niskih primanja koja se isplaćuju kasno, slaba sigurnost posla, rad bez ugovora ili sa lako raskidivim ugovorima predstavlja direktan oblik pritiska koji podstiče širenje autocenzure, otežava nezavisnost, kvalitetno novinarstvo i favorizuje 'tabloidizaciju'. Sindikati novinara i zakoni o radu su od ključnog značaja za ublažavanje ovih problema", navodi se u izveštaju EP.

U izveštaju "Reportera bez granica" piše da sloboda medija u svetu "nije nikad bila više ugrožena".

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na zaštitu slobode medija, navodeći da je potrebna "zajednička borba za naše pravo na istinu".

"Sloboda medija unapredjuje mir i pravdu za sve. Sloboda medija je ključna u borbi protiv dezinformacija. Potrebna je zajednička borba za naše pravo na istinu", rekao je Gutereš.

Generalni sekretar UN je naveo da se medijski radnici suočavaju s napadima na ličnost, seksualnim nasiljem, pritvaranjem, a čak i sa smrću, dodajući da novinari "odlaze na najopasnija mesta da bi dali glas onima koji ga nemaju".

"Kada zaštitimo novinare, njihove reči i fotografije moći će da promene naš svet", rekao je on.

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) organizovaće Medjunarodnu konferenciju povodom Svetskog dana slobode u Džakarti 3. i 4. maja s ciljem da ukaže na ulogu medija u unapredjenju mirnog, pravednog i inkluzivnog društva.

Svetski dan slobode medija obeležava se od 3. maja 1993. godine, kada ga je ustanovila Generalna skupština UN.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.