AAA

DRUšTVO | 16.05.2017 11:35 > 16.05 11:39

Sutra se obeležava Medjunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

Medjunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije obeležava se sutra, 17. maja u više od 120 zemalja širom sveta, a biće obeležen i nizom manifestacija u nekoliko gradova Srbije kako bi se ukazalo na jednaka prava svih gradjana bez obzira na seksualnu opredeljenost.

Gej strejt alijansa (GSA) sutra će na svečanosti u Skupštini grada Beograda proglasiti dobitnika nagrade "Duga" za 2016/17. godinu, koja se dodeljuje za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapredjnju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana.

Žiri će saopštiti odluku o nagradi a odlučuje izmedju pet nominovanih televizija N1 Beograd, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, Opština Vračar, glumac Nebojša Glogovac i dramaturškinja Olga Dimitrijević.

Lokalna mreža za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama u Beogradu i potpisnice Memoranduma o saradnji će u Skupštini grada Beograda od 15 časova organizovati svečanost kojom će obeležiti taj dan.

Memorandum o saradnji, pored Gradske uprave, potpisalo je više institucija i organizacija sa teritorije Beograda – Gradski centar za socijalni rad, Zavod za javno zdravlje, Više javno tužilaštvo u Beogradu, Nacionalna služba za zapošljavanje, filijala Beograd, Drugo osnovno javno tužilaštvo, Policijska uprava Beograda, Zaštitnik gradjana grada Beograda, organizacija Gejten LGBT, Udruženje AID+, Haver Srbija, AS centar.

U Novom Sadu će sutra od 11 do 13 časova grupa "Izadji" izvesti performans pod nazivom "I ja sam tu" u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata, dok će od 17 časova biti organizovana radionica "Knjiga vas posećuje" u OPENS Omladinskom klubu.

Medjunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, 17. maj ustanovljen je sa ciljem da se donosiocima odluka, javnosti i medijima ukaže na potrebu suzbijanja nasilja i diskriminace LGBT osoba. To je dan kada je Svetska zdravstvena organizacija 1991. uklonila homoseksualnost iz svoje Medjunarodne klasifikacije bolesti.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.