AAA

DRUšTVO | 18.05.2017 16:55 > 18.05 17:21

Direktor Centra za promociju nauke izneo stav o Darvinu, pa smenjen

Procedura za smenjivanje direktora Centra za promociju nauke Nemanje Djordjevića pokrenuta je danas zbog pisma kojim je on reagovao na nedavnu "peticiju protiv Darvina" i zatražio adekvatan odgovor Ministarstva prosvete i nauke Srbije.

Djordjević je agenciji Beta rekao da su odlukom Vlade od 4. maja, a na predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, imenovana dva nova člana Upravnog odbora Centra, koji su "najbliži saradnici ministra Mladena Šarčevića".

Istovremeno, povodom debate o peticiji za reviziju izučavanja teorije evolucije, Djordjević je pismom objavljenim u listu "Politika", zatražio zaštitu nauke od takvih inicijativa.

"Shvativši to kao čin neposlušnosti, ministrovi novoimenovani predstavnici pokrenuli su proceduru za moje razrešenje, otvoreno navodeći u predlogu o tome da je on motivisan pismom", kazao je Djordjević.

Na današnjoj sednici je prihvaćen predlog za njegovu smenu, s tri glasa za i dva glasa protiv.

Za predlog su glasali predsednik Upravnog odbora Centra Bogoljub Zečević i dva člana posebni savetnik ministra Marko Popadić i pomoćnik ministra Aleksandar Pajić.

Protiv predloga glasali su članovi iz reda zaposlenih, Ivan Umeljić i Slobodan Bubnjević.

U Predlogu se navodi da je "uvidom u zvaničnu internet stranicu Centra za promociju nauke, kao i u izdanje dnevnih novina 'Politika' od 9. maja 2017. godine, utvrdjeno da je gospodin Nemanja Djordjević, direktor Centra za promociju nauke povodom polemike oko Darvinove teorije izneo lični stav kao stav Centra i uputio otvoreno pismo ministru nauke, prosvete i tehnološkog razvoja gospodinu Mladenu Šarčeviću".

Po proceduri, ministar mora dati saglasnost na predlog o smenjivanju, kazao je Djordjević i dodao da se "nada da će se u Ministarstvu naći dovoljan broj ljudi od integriteta i da će beskompromisno stati na stranu nauke".

KOMENTARI

Broj komentara : 1

Dr Miggyy 19/05/2017 06:44

Koliko su Čarls Darvin i njegova teorija o evoluciji jaki, najbolje je osetio gospodin Nemanja Đorđević. Isprsio se da smeni Darvina iz udžbenika, kada je uspeo samo toliko da ga smene sa mesta direktora Direktor Centra za promociju nauke. E, moj direktore, jadni direktore sada vam preostaje da se sami sebe promovišete, odnosno svoju nauku, ako se u opšte bavite time. Svojevremeno na ovu temu svojevremeno je Darvin “oborio” i ministarku prosvete prof. Dr Ljiljanu Čolić. Izgleda da potpisnici inicijative za obaranje teorije evolucije ne gledaju Skupštinu. Tamo sede dosta majmuni do majmuna.

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.