AAA

DRUšTVO | 19.05.2017 14:45 > 19.05 14:53

Nekoliko stotina Zlatiboraca protestuje u Beogradu


Nekoliko stotina gradjana Čajetine i Zlatibora okupilo se danas ispred crkve Svetog Marka u Beograda jer ta opština nije dobila dozvolu za izgradnju žičare s kabinama "gondolama", a potom su krenuli u povorci do Vlade Srbije.

Na čelu kolone koju prate trubači je veliki transparent "Javite Vučiću da je Zlatibor u Srbiji", a Čajetinci skandiraju "Hoćemo gondolu!".

Nose i transparente "I Zlatibor je deo Srbije", "Prodaćeš svoju dedovinu, a ne našu", "Vaš glavni moto je korupcija"," Kad izgubite vlast, tražićete spas", "Kad bi vi otvorili, dozvolu bi dobili".

Pre početka šetnje predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović je rekao novinarima da su se stanovnici Zlatibora okupili u Beogradu u "borbi protiv političke diskriminacije" i da će ispred zgrade Vlade biti zatražene ostavke ministarki Zorane Mihajlović i Nele Kuburović.

"Nećemo odustati od naše borbe. Ovo je samo početak!", rekao je Stamatović.

Čajetinci uzvikuju "Zlatibor je Srbija" i nose državne zastave i Stamatiovićevog pokreta.

Zlatiborci nezadovoljni što nisu izdate dozvole za izgradnju kabinske žičare "gondole" na toj planini, zahtevaju da predstavnike njihove opštine prime nadležni za taj "slučaj".

Shodno Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja, uputili su zahtev Ministarstvu gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije da im omogući uvid u kompletnu dokumentaciju priloženu za izdavanje gradjevinske dozvole za projekat "Beograd na vodi".

Oni žele da se uvere da li je i za "tajnovitog investitora" naselja "Beograd na vodi" važila ista procedura za dobijanje gradjevinske dozvole, koja važi za njih.

Ako se utvrdi da ''Beograd na vodi'' i ostali slični projekti nemaju kompletnu regularnu dokumentaciju Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zlatiborci će na portirnici Vlade Srbije predati zahtev za smenjivanje ministarki Zorane Mihajlović i Nele Kuburović, i državnih sekretarki Stane Božović i Aleksandre Damnjanović.

Pisarnici Ministarstva gradjevinarstva u Nemanjinoj ulici će biti uručene desetina kilograma dokumenata koja je poslednjih godina Čajetina predala radi dobijanja gradjevinske dozvole za "gondolu".

Uz to Ministarstvu poljoprivrede i životne sredine će podneti zvaničan prigovor zbog "pokušaja besprizornog otimanja više od trećine teritorije opštine Čajetina, pod firmom formiranja Parka prirode" na Zlatiboru.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.