AAA

DRUšTVO | 14.06.2017 16:00 > 14.06 16:04

Kancelarije za saradnju mladih najvidljiviji rezultat Berlinskog procesa (VIDEO)


Generalni sekretar Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) Djuro Blanuša rekao je danas u Beogradu da je ta kancelarija najvidljiviji rezultat Berlinskog procesa.

Blanuša je u Ambasadi Italije u Beogradu, u okviru manifestacije "Dani otvorenih vrata EU", rekao da će Sekretarijat Rajka zvanično biti otvoren 4. jula u Tirani, posle čega će ubrzo biti otvorene filijale i u drugih pet zemalja Zapadnog Balkana.

Italijanski ambasador Djuzepe Manco rekao je da je važno da mladi izraze svoje ideje i predloge i da doprinose putu Srbije ka EU, jer je reč o njihovoj budućnosti, zbog čega ne mogu "samo stajati sa strane i gledati".

"Ovaj proces pripada vama, mladim gradjanima, političko rukovodstvo (Srbije) napravilo je strateški izbor, ali proces pripada vama, vi ste korisnici tog procesa", rekao je Manco.

Italijanski ambasador uporedio je značaj inicijative Rajko s projektom studentske razmene "Erazmus", pokrenutim pre 30 godina u cilju povezivanja studenata iz različitih evropskih zemalja, kroz koji je prošlo devet miliona studenata.

Blanuša je rekao da će u fokusu Rajka biti mobilnost mladih na Zapadnom Balkanu u cilju smanjenja etničke distance i naveo da oko dve trećine njih ima izrazito negativan odnos prema vršnjacima s druge strane granice.

Inspiracija za Rajka bila je francusko-nemačka kancelarija za povezivanje mladih te dve zemlje, osnovana 1963. godine i akcenat u delovanju Rajka biće na stvaranju prilika mladima da putuju, da se upoznaju i da ruše stereotipe i predrasude u direktnim susretima, kroz konkretne programe saradnje.

Predlog o platformi za saradnju mladih Zapadnog Balkana pokrenuli su nemačka kancelarka Angela Merkel i tadašnji srpski premijer Aleksandar Vučić, koji je 2015. godine s albanskim premijerom Edijem Ramom radio na obezbedjivanju šire političke volje za povezivanje mladih na Zapadnom Balkanu, rekao je Blanuša.

Rajko je omladinska fondacija s budžetom od oko 1,5 miliona evra i podržavaće sve inicijative i projekte koji se tiču pomirenja i prilike za saradnju mladih u regionu, a preduslov za učešće na konkursima biće da korisnik ima partnera u nekoj drugoj zemlji Zapadnog Balkana, rekao je generalni sekretar Rajka.

On je rekao da će oko 1,2 miliona evra iz budžeta Rajka biti usmereno prema nevladinim organizacijama, školama, univerzitetima, neformalnim grupama mladih, pojedincima, opštinama, kancelarijama za mlade.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.