AAA

DRUšTVO | 16.06.2017 14:00

Janković: Neophodno je da parlament razmatra izveštaj ombudsmana

Vršilac funkcije Zaštitnika gradjana Miloš Janković ukazao je danas da parlament već treću godinu zaredom ne razmatra godišnji izveštaj o radu ombudsmana, iako je to njegova zakonska obaveza.

Janković je na skupu "Ključni nalazi iz godišnjeg izveštaja Zaštitnika gradjana za 2016. godinu" kazao da Skupština Srbije taj dokument nije razmotrila ni tri meseca nakon što joj je predat.
Podsetio je i na to da ni dva prethodna izveštaja nisu razmatrana, a istu sudbinu imaju i izveštaji o radu ostalih nezavisnih institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti.

"Neophodno je da se što pre razmatra izveštaj te institucije u Skupštini Srbije, jer sadrži dragocene podatke koji bi mogli da doprinesu boljem postupanju organa javne uprave. Skupština treba da što pre razmatra izveštaj, prvo na odborima, a zatim i na plenarnom zasedanju", kazao je Janković.
 
Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska, manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović naveo je da će odbor i ove godine, posle izbora nove Vlade Srbije, razmatrati izveštaji Zaštitnika gradjana i ostalih nezavisnih tela, a očekuje da se na jesen to dogodi i na plenarnoj sednici parlamenta.

"Donećemo i odredjene zaključke koje ću uputiti Narodnoj skupštini na razmatranje u plenumu. Ja sam siguran i više sam nego ubedjen da ćemo mi na jesen razmatrati izvešaja na plenarnoj sednici, a kakvi će zaklučci biti, videćemo", kazao je Omerović novinarima.

On je dodao da su izveštaji nezavisnih tela rendgenski prikaz stanja ljudskih prava, a preporuke Zaštitnika gradjana značajne su i za pobojšanje zakonskih predloga.

Vršilac funkcije Zaštitnika gradjana podsetio je da se gradjani najčešće žale na probleme iz oblasti ekonomskog i socijalnog statusa trećina žalbi odnosila se na "lošu upravu", kao i na to da je prošle godine nastavljen trend umanjenja uloge Zaštitnika, kroz osporavanje rada putem medijske kampanje, a izostala je i propisana saradnja pojedinih državnih organa sa tom institucijom.

Janković, ipak, kao ohrabrujuće ocenjuje to što su državni službenici i većina rukovodilaca u upravi održali dobar nivo saradnje sa zašitnikom.

"Umesto da se ojača položaj zaštinika, tokom 2016. započete su aktivnosti ka smanjenju njegove nadležnosti. Najavljeno je uvoDJenje posebnog ombudmana za zaštitu prava deteta. Apsurd je da se organi vlasti čija je dužnost da obezbede zaštitu zalažu za uvodjenje boljeg mehanizma koji njih treba da kontroliše. Unapredjenje prava se postiže unapredjenjem rada organa vlasti", poručio je Janković.

Podsetio je i na to da su  Srbiji posebno ranjive grupe bili siromašni, deca i mladi, stariji, žene, žrtve nasilja, pripadnici LGBT, pripadnici nacionalnih manjina, pre svega Romi, oboleli od teških bolesti, izbeglice i drugi migranti, ali i organizacije i pojedinci koji su zagovornici ljudskih prava.

Kada je reč o slobodi izražavanja i stanja u medijima, Zaštitnik smatra da se stanje nije promenilo u odnosu na 2015. godinu.

Dodao je da reforma javne uprave nije doživela otelotvorenje u praksi, te da se nije odgovorilo ključnom izazovu, profesionalizaciji, depolitizaciji i racionalizaciji zaposlenih.

Janković je istakao da u Srbiji postoji visoka stopa nezaposlenosti, da su primanja niska najniža u regionu, pa su se gradjani ombudsmanu žalili zbog nepovoljnog položaja kod poslodavaca, neuplaćenih doprinosa, rada na crno.

KOMENTARI

Broj komentara : 1

milomir16/06/2017 14:25

VF M. Janković ne pomenu osobe sa invaliditetom kao posebno osetljivu grupaciju o kojoj je govorila B. Janković, poverenica. Što ne pomenu al što I ne pozva neke OCD koje zastupaju interese žena sa invaliditetom..Da li je dopušteno da I institucija diskriminiše..

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.