AAA

DRUšTVO | 16.06.2017 14:30 > 16.06 14:42

Labris: Očekujemo Zakon za registrovanje istopolnih zajednica tokom mandata Ane Brnabić

Organizacija za lezbejska ljudska prava Labris saopštila je danas da, nakon kandidature Ane Brnabić za predsednicu Vlade Srbije, očekuje da će za vreme njenog mandata biti podržan zakon za registrovanje istopolnih zajednica.
U saopštenju se podseća da je Labris taj zakon izradio i promoviše ga od 2010. godine.

"Očekujemo da će nakon ovog izbora država sa mnogo više pažnje i sluha pratiti i reagovati na probleme sa kojima se susreću LGBT osobe i raditi na tome da se kvalitet našeg života u ovoj zemlji suštinski unapredi", navedeno je u saopštenju, a povodom odluke da Branbić bude predložena za premijerku. 

Labris pozdravlja predlog da Ana Brnabić, jedina političarka koja se otvoreno izjašnjava o svojoj istopolnoj seksualnoj orijentaciji, bude premijerka i mandatarka za sastav nove Vlade Srbije.

"Istovremeno ukazujemo na to da se ovim izborom neminovno skreće pažnja domaće i svetske javnosti na Srbiju, ali nažalost, ne i na položaj LGBT osoba, konkretno lezbejki u njoj", poručili su iz Labrisa.
Dodaje se i da "Lezbejka na čelu Vlade Srbije ne znači da je Srbija automatski zemlja u kojoj se ljudska prava LGBT osoba poštuju, u kojoj je ta populacija bezbedna i sigurna.

"Podsećamo da je Srbija i danas država u kojoj LGBT osobe trpe javnu osudu i fizičke napade u javnosti, da su im faktički uskraćena mnoga prava, da postoji zakonodavni okvir koji zabranjuje diskriminaciju  i sankcioniše nasilje, ali i da se on još uvek ne primenjuje u punoj meri, kao i da slučajevi nasilja i kršenja ljudskih prava ostaju nekažnjeni", zaključeno je u saopštenju Labrisa.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.