AAA

DRUšTVO | 23.06.2017 16:15 > 23.06 16:38

Producenti filma 'Albanke su naše sestre' traže kažnjavanje ekstremista zbog pretnji u Nišu

Producenti filma "Albanke su naše sestre" čije je prikazivanje u Nišu ometeno i odloženo u četvrtak, zatražili su danas od vlasti hitnu istragu pretnji koje su tada upućene prisutnima na projekciji.

"Od nadležnih državnih organa Srbije zahtevamo da hitno sprovedu istragu o jučerašnjim otvorenim pretnjama nasiljem i smrću učesnicima i publici na tribini u Nišu čije je održavanje zbog tih pretnji odloženo", piše u zajedničkom saopštenju producenata filma Nezavisnog društva novinara Vojvodine, BIRN Kosova i Foruma ZFD.

Navodi se da je sinoć u Nišu, "osoba u maskirnoj uniformi sa ekstremnonacionalističkim obeležjima", koja se predstavila kao "četnički vojvoda" pretila "klanjem izdajnika" i grupom od "50 četničkih koljača" da će "porazbijati prostorije Medija centra i prebiti prisutne" ako film bude prikazan.

"Ista osoba pretila je i da će zapaliti zastavu Kosova i tako potencijalno izazvati požar u zatvorenom prostoru. Istovremeno, grupa klerofašista ispred prostorija Medija centra je neprestano provocirala prisutne, pevala šovinističke pesme i gadjala kamenjem i grumenima zemlje posetioce koji su pokušavali da izadju na terasu", piše u saopštenju.

Naglažava se da se to dogadjalo pred očima policajaca, te da postoje i video-snimci koje će tri organizacije ustupiti organima gonjenja.

Organizacije su navele da je odgovornost za to nasilje preuzela zabranjena organizacija "Obraz", koju je MUP Srbije 2005. godine okarakterisao kao klerofašističku i čije je delovanje Ustavni sud Srbije zabranio 2012. godine.

"Uprkos svemu, ta organizacija nastavlja nesmetano da zastrašuje sve ljude koji imaju hrabrosti da kritikuju nacionalizam i sve njegove katastrofalne posledice", piše u saopštenju.

Kako se navodi, današnja projekcija filma "Albanke su naše sestre" u Kraljevu je otkazana zbog velikog broja pretnji.

Povodom sprečavanja projekcije filma "Albanke su naše sestre" u Nišu i Kraljevu oglasila se i Kuća ljudskih prava i demokratije i zatražila od institucija Srbije, pre svega Vlade i predsednika Srbije, da obezbede uslove za neometano prikazivanje filma.

Tim projekta "Stvarni ljudi stvarna rešenja", u okviru kojeg je nastao i taj film, dodao je i da "neće ustuknuti" i da će o svemu obavestiti i medjunarodnu javnost i sve relevantne institucije u zemlji, Evropi i svetu.

Tri organizacije pozivaju gradjane da taj i seriju drugih dokumentarnih filmova gledanju na sajtu https://vimeo.com/search?q=Albanke.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.