AAA

DRUšTVO | 11.07.2017 20:25 > 11.07 20:38

Sve bolja saradnja oružanih snaga SAD i Srbije

Saradnja Srbije i SAD u obuci pripadnika Vojske Srbije za učešće u medjunarodnim mirovnim operacijama iz godine u godinu se povećava, a u poslednjih 11 godina 702 pripadnika oružanih snaga SAD učestvovalo je u 82 takva dogadjaja u Srbiji, izjavio je danas u Vranju vojni ataše pri ambasadi SAD u Beogradu Met Mek Kej.

Mek Kej je na predavanju u Američkom kutku rekao da pripadnici oružanih snaga SAD dele svoja iskustva sa pripadnicima Vojske Srbije u bazi "Jug" kod Bujanovca, gde se obuka sprovodi, kao i da je njegova ocena da su pripadnici srpske vojske jako dobro obučeni.

"Pomažemo Srbiji da unapredi obuku za oko 300 svojih vojnika koji učestvuju u različitim mirovnim operacijama, u čemu pripadnici američkih oružanih snaga imaju veliko iskustvo. Tokom obuke usaglašavaju se i procedure za učešće u mirovnim operacijama a gotovo stalno u bazi 'Jug' boravi neko od pripadnika oružanih snaga SAD", kazao je Mek Kej.

On je rekao da je za opremanje baze "Jug" do sada SAD preko različitih donacija uložila 7,2 miliona dolara, dok je u isto vreme Srbija uložila 8,1 milion dolara.

U ono što je tim novcem nabavljeno spada imedju ostalog i Centar za simulacije, gde budući članovi mirovnih misija pre iskustva na terenu mogu da prodju kroz istovetne situacije uz pomoć kompjuterskog programa, kao i sistem opreme "Majls" koja omogućava da pripadnici vojske tokom vežbe precizno znaju da li su "pogodjeni", odnosno koliko su bili uspešni u eliminisanju "protivnika".

"Pretpostavlja se da su sa izbegličkom krizom i mnogi ekstremisti došli na Balkan, zbog čega je posebno potrebno unaprediti našu saradnju. Pripadnici oružanih snaga Srbije su dobro obučeni, može da se kaže da Srbija ima jednu od najboljih vojski u regionu, ako ne i najbolju. Naš je cilj da šest naroda na Balkanu uključimo u medjunarodni sistem", kazao je Mek Kej.

Prema njegovim rečima pripadnici specijanih jedinica SAD učestvuju i u treningu srpske Jedinice za specijalne operacije (JSO), čiji su pripadnici u potpunosti obučeni da se nose sa svakom bezbednosnom pretnjom, pa i terorističkom.

Mek Kej je na pitanje učesnika predavanja odgovorio da ne postoji problem u tome što Srbija u isto vreme kada povećava vojnu saradnju sa SAD koja se ogleda i u zajedničkim obukama za učešće u mirovnim operacijama, iz godine u godinu unapredjuje saradnju s Rusijom uz učešće na zajedničkim vežbama.

"Srbija je suverena zemlja i može da odlučuje sa kim će sve saradjivati. Radimo sa neutralnim zemljama širom sveta i nemamo problema ukoliko Srbija u isto vreme saradjuje i sa Rusijom", rekao je Mek Kej.

Vojni ataše ambasade SAD u Beogradu je rekao i da je "Srbija u mnogo čemu posebna zemlja ali da ne misli da je unikatna i po tome što u isto vreme ima vojnu saradnju sa SAD i sa Rusijom", budući da se u sličnoj situaciji nalazi još nekoliko zemalja u svetu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.