AAA

DRUšTVO | 13.07.2017 16:20 > 13.07 16:25

Zvaničnik Skupštine Srbije traži efikasnije mere protiv nasilja

Država mora uspostaviti efikasnije mehanizme za suprotstavljanje nasilnicima, ocenio je danas predsednik Odbora Skupštine Srbije za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović povodom ubistava u centrima za socijalni rad u Beogradu.

"Nažalost, tragični događaji koji su se dogodili u poslednje vreme, ali koji se dešavaju i čitav niz godina unazad, oslikavaju našu realnost i narušene porodične odnose. Zato je porodično nasilje društveni problem i zahteva hitne mere i odgovorno postupanje institucija", rekao je Omerović.

Omerović je u izjavi naveo da je usvajanjem Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i izmene i dopunom Krivičnog zakonika obezbedjen zakonski okvir, ali da to očigledno nije dovoljno.

"Moramo što hitnije krenuti u primenu usvojenih zakona, bez odlaganja. Sve službe moraju što bliže saradjivati i to polazeći od konkretnih slučajeva i razmatrajući situaciju na dnevnom niovu", naveo je Omerović.

On je rekao da su dogadjaji pokazali da nije dovoljno propisati stroge kazne, već treba učiniti sve da se nasilje na vreme prepozna i spreči.

"Prevencija je najvažnija, a prva naznaka porodičnog nasilja mora biti alarm, kako za žene koje su tom nasilju izložene, tako i za institucije", rekao je Omerović.  

Dodao je da očigledno da centri za socijalni rad nisu adekvatno pripremljeni i da im se mora pružiti veća kadrovska podrška, bolje obezbedjenje, bolja obuka stručnjaka koji rade u tim centrima.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.