AAA

DRUšTVO | 13.07.2017 17:30 > 13.07 17:55

Više od 100 NVO Srbije traži preispitivanje svih odluka o vidjanju dece s nasilnim očevima

Više od 100 organizacija civilnog društva Srbije je danas zatražilo od sudova da hitno preispitaju sve nepravnosnažne odluke o vidjanju dece sa očevima koji su činili nasilje.

Od centara za socijalni rad NVO traže da obustave sva vidjanja u kontrolisanim uslovima za koja ne postoji sudska odluka.

Članice Mreže organizacija za decu Srbije i Mreže Žene protiv nasilja uz podršku Autonomnog ženskog centra ocenile su u saopštenju da način vidjenja i mesto susreta deteta i roditelja treba da budu odredjeni u skladu sa prethodno podrobno procenjenim bezbednosnim rizicima i da za svaki konkretan slučaj postoji individualni bezbednosni plan. "Profesionalci iz sistema socijalne zaštite i pravosudja treba primarno da se rukovode najboljim interesom deteta. Insistiranje na održavanju kontakta deteta sa roditeljem u slučajevima kada postoji partnersko nasilje i nasilje nad decom nespojivo je sa pravom deteta na ostvarivanje kontakta sa roditeljem", ocenile su nevladine organizacije. 

Navodeći da je prekid partnerstva ili razvod braka jedan od ključnih rizika za eskalaciju porodičnog nasilja, organizacije civilnog društva su ocenile da profesionalci iz sistema socijalne zaštite i pravosudja "ne smeju da ignorišu ovaj rizik i omogućavaju nasilniku vidjanje sa detetom i susrete sa ženom".

U Centru za socijalni rad u beogradskoj opštini Rakovica u sredu je muškarac ubio ženu i dete, a pre nedelju dana, u novobeogradskom Centru za socijalni rad ženu je ubio bivši suprug.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.