AAA

DRUšTVO | 26.07.2017 12:35

Todorić: Operacija u Potočarima 2015. godine naredjena iz vrha policije

Advokat Vladimir Todorić, pravni zastupnik bivših policajaca Milana Dumanovića i Mladena Trbovića, izjavio je danas da je dopis iz Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH "nedvosmisleno potvrdio" da se na komemoraciji u Potočarima 2015. godine radilo o takozvanoj "crnoj operaciji" naredjenoj iz vrha srpske policije.Todorić je agenciji Beta rekao da na sudjenju, koje počinje 21. septembra, očekuje oslobadjanje njegovih klijenata, ali i započinjanje istrage protiv odgovornih iz vrha policije koji su naredili tu akciju, navodeći da brzo hapšenje, podizanje optužnice i otpuštanje Dumanovića i Trbovića predstavlja "jedan vidi zataškavanja odgovornosti" za taj dogadjaj.

"Policajac mora da posluša nadredjenog u svakom naredjenju, koje je zakonito i za koje je taj nadredjeni ovlašćen. Ali ne može neko da policajcu naredi da mu čuva decu, čisti kuću, otme nekoga ili izvrši neko krivično delo. Ovde se upravo o tome radi njima je bilo naredjeno da izvrše nezakonitu akciju, oni su na to ukazali, podneli krivičnu prijavu, a kao rezultat pretrpeli su neverovatan pritisak", rekao je Todorić.
Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH navela je u odgovoru na upit Sindikatu policije Sloga da je obaveštena o dolasku tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića i pratnje 11. jula 2015. godine u Potočare. Direkcija je u dokumentu u koji je Beta imala uvid dodala da je službenim notama obaveštena o dolasku Vučića na komemoraciju žrtvama zločina u Srebrenici, o sastavu delegacije, kao i osobama koje su angažovane kao neposredna zaštita premijera Srbije.

"Imena pripadnika Odeljenja za opservacije i dokumentovanje Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Milana Dumanovića, Tomislava Radovanovića i Gorana Nešića ne nalaze se na spisku članova delegacije, niti pripadnika fizičke zaštite tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića prilikom posete Memorijalnom centru Potočari 11. jula 2015. godine", naveli su iz Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH.

Dumanović i Trbović su uhapšeni i odredjen im je pritvor jer su medijima u oktobru prošle godine dali intervju u kojem navode da su bili, kao pripadnici MUP-a, u Potočarima 2015. godine tokom fizičkog napada na tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića.


Oni su rekli da su tamo boravili bez službenih legitimacija i oružja, po usmenom nalogu pretpostavljenih. Tvrdili su da su imali naredbu da tajno snimaju komemorativni skup.

Todorić je naveo da će odbrana na sudjenju insistirati na tvrdnjama iz dopisa Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH.

"Ovaj dokaz iz BiH je nešto na šta državni organi u Srbiji moraju da odgovore. Da je Srbija normalna zemlja ovo bi bilo dovoljno da tužilaštvo pokrene istragu protiv odgovornih u policiji protiv vrha policije koji je naredio takvu nezakonitu akciju", rekao je Todorić.

On je kazao da je od početka slučaja hapšenja i podizanja optužnice protiv Dumanovića i Trbovića "vladala sumnja da su postojale zloupotrebe u vrhu policije" na koje su oni ukazivali kada su pre nego što su uhapšeni podneli krivične prijave protiv nadredjenih povodom akcije u Potočarima 2015. godine.

Podsetio je da su Dumanović i Trbović bili policajci koji su više od deset puta su bili nagradjivani, ističući da je zato svima bilo nejasno zbog čega se oni na tako brz način hapse, optužuju i otpuštaju.

"Oni su bili policajci, nisu bili članovi nikakvih obaveštajnih struktura, koji su radili svoj posao do tada već duži niz godina, gde su bili nagradjivanji više od deset puta, proglašavani policajcima, pa je svima bilo nejasno zbog čega se oni na tako brz način hapse optužuju i dobijaju otkaz u policiji", rekao je Todorić.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.