AAA

DRUšTVO | 31.07.2017 15:05 > 31.07 15:33

Protokol o elektronskoj razmeni podataka izmedju policije, sudova i tužilaštava

Ministri policije i pravde, Nebojša Stefanović i Nela Kuburović potpisali su danas Protokol o elektronskoj razmeni podataka koji će doprineti bržoj i efikasnijoj razmeni podataka o prekršajnim i krivičnim delima izmedju policijskih uprava, sudova i javnih tužilaštava, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

"Na ovaj način ćemo brže razmenjivati podatke o prekršajnim i krivičnim delima, moći ćemo lakše da utvrdimo gde stoje predmeti i koliko brzo se na njima radi. Elektronska baza podataka policiji će omogućiti da vidi šta su rezultati podnetih krivičnih i prekršajnih prijava, u kojoj je fazi postupak, da li su lica protiv kojih su podnete osudjena ili ne, i ako su osudjena da li su upućena na izdržavanje zatvorske kazne", naveo je ministar Stefanović.

Stefanović je istakao da je elektronska razmena podataka posebno važna s obzirom na to da je reč o milionima dokumenta, koji bi se inače slali u papirnoj formi.

"Elektronska razmena podataka je još jedan od napora Vlade Srbije u borbi za elektronsku upravu, u kojoj gradjanima pružamo više mogućnosti da brže dodju do važnih informacija, ali i državnim organima da efikasnije i brže saradjuju i postignu više standarde za sve pripadnike naših službi", dodao je Stefanović.

Ministarka pravde Kuburović ukazala je da potpisani Protokol predstavlja nastavak rada na unapredjenju efikasnosti pravosudja, podsećajući da je ranija razmena podataka pisanim putem dovodila do odugovlačenja postupka u proseku od tri do šest meseci.

"Zahvaljujući elektronskoj razmeni podataka imaćemo brže postupke, mogućnost zakazivanja ročišta u kraćim periodima, ali ono što je najvažnije gradjani će moći u kraćem periodu da ostvare svoja prava u sudovima, kod javnih izvršitelja ili javnih beležnika, a ubrzaće se i procesi rada u policijskim upravama, sudovima, tužilaštvima", rekla je Kuburović.

Istakavši da je registar o adresama i prebivalištima jedan od najvažnijih registara kome će se na ovaj način biti omogućen pristup, Kuburović je kazala da će se time izbeći brojne procesne zloupotrebe stranaka i odugovlačenje postupka pred sudovima i tužilaštvima.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.