AAA

DRUšTVO | 09.08.2017 11:50

Autističnom dečaku nije bilo dozvoljeno da udje u avion Er Srbije

Dečaku s autizmom, jedanaestogodišnjem Vidu Antiću, nije bilo dozvoljeno da se u nedelju, 6. avgusta, ukrca u avion kompanije Er Srbija do Tivta, "da ne bi uznemirio ostale putnike", tvrdi njegov otac, istoričar Čedomir Antić.

Kako je Antić rekao Večernjim novostima, njegov sin nije otputovao na more, iako je trebalo da putuje u pratnji majke, bake i sestre, jer su supervizor, lekar i menadžerka leta procenili da bi eventualno njegovo dugotrajno plakanje moglo da uznemiri ostale putnike.

Otac je zbog toga rešio, da kako kaže, "presavije tabak", pa će "zbog ugrožavanja pravne države i ustavom zagarantovanih prava svih gradjana Srbije", podneti tužbu protiv Aerodroma i srpske nacionalne avio-kompanije.

Vid Antić je već tri puta, bez ikakvih problema, avionom putovao do znatno udaljenijih odredišta Tunisa, Turske i Egipta. Nijedna avio-kompanija mu do sada nije zabranila ulaz u avion, niti je postavljala posebne uslove zbog njegovog stanja.

"Tog popodneva došao sam na aerodrom da ispratim suprugu, svoje dvoje dece i njihovu baku na more. Zbog velike gužve, vrućine, čekanja, Vid se u jednom trenutku mnogo rasplakao. Takve okolnosti ponekad kod autistične dece izazovu uznemirenost, ali ona je kratkotrajna i u granicama podnošljivog. Plakao je sedam-osam minuta", ispričao je Antić.
Ubrzo nakon toga, prišla im je supervizorka i pitala da li dete prvi put leti i ima li strah od letenja.

"Odmah sam rekao da je Vid autističan, ali da nije agresivan i da je već nekoliko puta leteo bez ikakvih problema. Istog trenutka odlučila je da mu zabrani da leti, uprkos mojim tvrdnjama da nije neprilagodjen takvim situacijama. Predočio sam da time krši Vidova ljudska prava. Zatražila je da ga supruga i ja odvedemo na pregled kod aerodromskog lekara", rekao je Antić.

Lekar medicine rada im je rekao da dete mora da bude "psihijatrijski pripremljeno". Objasnio je značenje ove sintagme tvrdnjom da je pre leta trebalo da popije lekove za smirenje.

"Da, mnoge autistične osobe primaju lekove za smirenje, ali je preporuka da se oni ne daju deci u razvoju bez velike nevolje", objasnio je Antić i dodao da dečak ni u "ni u najtežim godinama" nikada nije pio lekove za smirenje.

"Uporno sam zato ponavljao da Vid nije ni agresivan ni opasan, da let traje svega 40 minuta i pitao da li izbacuju i drugu decu koja tokom leta plaču. Lekar, ipak, ostaje pri svome, a u izveštaju, izmedju ostalog, navodi da je pacijent skinut sa leta od strane supervizora, kao i rečenicu koja me je posebno razljutila: 'Rekli su mi da dete ima autizam'. Doktor ovim praktično potvrdjuje da dete nije pregledao", naveo je otac dečaka.
Iz Kompanije "Er Srbija" naveli su da žale zbog neprijatnosti kroz koju je pre tri dana prošla beogradska porodica, ali su naveli da je odluka da se mladom putniku ne dozvoli ukrcavanje u avion doneta pošto je postao veoma uznemiren i počeo da se ponaša agresivnije dok je čekao u redu za prijavljivanje na let.

"Pojedini putnici, koji su takodje čekali u redu, izrazili su zabrinutost našem osoblju, kojem su bezbednost i dobrobit svih na letu prioritet. Po proceduri, svakog uznemirenog gosta mora da pregleda lekar na aerodromu da bi se utvrdilo da li je u stanju da putuje. Nakon procene doktora, obavestili smo porodicu da njihov član, nažalost, neće moći da putuje, i objasnili procedure o promeni datuma leta. Kao avio-kompanija ophodimo se jednako i nepristrasno prema svim našim gostima", ukazano je u odgovoru nacionalnog avioprevoznika. 

Iz aerodroma "Nikola Tesla" tvrde da otpremu putnika na svim letovima avio-kompanije "Er Srbija",  obavlja "Er Srbija graund servisis".

"Svaki avio-prevoznik koji saobraća sa surčinskog aerodroma, u skladu sa svojim internim procedurama, ima pravo donošenja odluka o ulasku putnika u vazduhoplov i prijema putnika na let, koje nisu u domenu rada Aerodroma "Nikola Tesla", navedeno je u odgovoru aerodroma koji prenose Večernje novosti.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.