AAA

DRUšTVO | 19.09.2017 18:50 > 19.09 20:45

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd peticijom protiv naplate ulaza na Kalemegdan

Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" pozvala je danas gradjane da potpišu peticiju protiv eventualne naplate ulaza na Kalemegdan i time, kako se navodi, naprave "prvi korak ka odbrani Kalemegdana od bahatih gradskih moćnika".

Inicijativa je u saopštenju navela da Kalemegdan "mora ostati javan" ali i da gradjani "neće mirno gledati kako se ovo kulturno-istorijsko dobro neprocenjive vrednosti za Beograd i Srbiju privatizuje, ogradjuje i otudjuje pod izgovorima navodne štednje ili zarade od turizma dok se novac gradjana rasipa na muzičke fontane, megalomanske jarbole i subvencije komeracijalnim projektima Beograda na vodi".

"Kalemegdan pripada svim gradjanima Beograda i njegovim posetiocima, bez obzira na njihovu materijalnu sposobnost", piše u saopštenju.

Gradjani peticiju mogu potpisati na sajtu https://www.peticije24.com/kalemegdan_pripada_svima kao i na Fejsbuk grupi www.facebook.com/groups/1976790152590333.

Ranije je gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić demantovala navode pojedinih medija da će ulaz na Kalemegdan biti naplaćivan.

"Nedopustivo je da je nešto što je bilo na razini razgovora i ideje, u medijima preneto kao odluka. Naprosto je bilo reči o tome da je u svetu to česta praksa, ali odluka o tome neće zavisiti od preduzeća koje se o tvrdjavi stara niti od bilo čijih afiniteta", navela je Ivona Jevtić a preneo Beoinfo.

Ideju o naplaćivanju ulaza na Kalemegdan odbacio je i beogradski odbor Srpske napredne stranke (SNS)
koji je naveo da taj park "kao nacionalno blago i jedan od simbola Beograda", treba da bude dostupan svim gradjanima Beograda, Srbije i turistima.

"Dok god Srpska napredna stranka ima većinu u Skupštini Beograda, takva odluka neće biti doneta", naveli su naprednjaci u saopštenju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.