AAA

DRUšTVO | 19.09.2017 19:30 > 19.09 19:46

Lokal pres: Pozivamo Obradovića da prekine štrajk gladju i ostane borac za slobodu medija

Poslovno udruženje asocijacije lokalnih nezavisnih medija "Lokal pres" iz Kragujevca pozvalo je večeras direktora i glavnog i odgovornog urednika Vranjskih Vukašina Obradovića da prekine štrajk gladju i odluku o budućnosti Vranjskih prepusti gradjanima Vranja.

"Oni (grajdani) su danas najpozvaniji da odbrane svoj list braneći istovremeno i svoje ustavno pravo na objektivno i pravovremeno informisanje. Pozivamo ga da prekine sa štrajkom, jer nijedan minut njegovog zdravlja nije vredan da bude žrtvovan zbog svega što vlast u Srbiji i lokalna vlast u Vranju rade u nameri da uguše slobodu medija i informisanja", saopštio je "Lokal pres".

To udruženje je navelo da gašenje jednog od najuglednijih i najuticajnijih lokalnih medija mora biti znak za uzbunu u celom društvu, a naročito u Vranju "gde se nedeljama već od pojedinih lokalnih moćnika moglo čuti da će 'Vranjske' biti ugašene".

"Primer Vranja je samo najdrastičniji primer bezočnosti sa kojom je lokalna vlast rešena da se obračuna sa onima koji nisu spremni da ćute i da budu poslušnici", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da "nakon skaradnog sprovodjenja konkursa za sufinansiranje lokalnog informisanja, lokalni vlastodršci u Vranju danima najavljuju da će ugasiti Vranjske novine, što su konačno i ostvarili dobro oprobanom metodom selektivnog inspektorovanja i treniranja strogoće u vidu poreske kontrole poslovanja redakcije Vranjskih novina".

"Razumemo razloge Vukašina Obradovića da svojevoljno ugasi i list i portal i da to zadovoljstvo ne prepusti onima koji javnu funkciju koriste za privatno dobro, razumemo i potrebu dugogodišnjeg novinara i nekadašnjeg predsednika Lokal presa i NUNS-a da na ovakav, drastičan način, štrajkom gladju, pokuša da odbrani i lično dostojanstvo i dostojanstvo svojih medija, ali i cele profesije", dodaje se u saopštenju.

"'Lokal pres' čvrsto stoji uz Vranjske i Vukašina Obradovića, a očekujemo da to učine i Ministarstvo kulture i informisanja i medjunarodne novinarske organizacije jer tamo gde nema medijskih nema ni ljudskih sloboda", saopštio je "Lokal pres".

Direktor i glavni i odgovorni urednik Vranjskih Vukašin Obradović zaključao se ranije danas u prostorije tog lista u centru Vranja, pošto je prethodno saopštio da počinje štrajk gladju. Obradović je štrajk gladju počeo zbog gašenja Vranjskih sa ciljem da, kako je naveo u otvorenom pismu, skrene pažnju "novinarima i novinarkama, ali i svim gradjanima na sav besmisao borbe za slobodu medija koju vodi u poslednjih tridesetak godina".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.