AAA

DRUšTVO | 24.09.2017 14:55 > 24.09 15:01

IFJ i EFJ osudjuju ugrožavanje medijskih sloboda u Srbiji

Medjunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ) osudile su pritiske na novinare i medije u Srbiji i pozvala srpske zvaničke da urade to isto.

Pozivamo srpske zvaničnike da javno osudjuju pretnje za slobodu medija i napade na novinare, naglašava se u zajedničkom saopštenju najvećih medjunarodnih novinarskih organizacija, prenelo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) IFJ i EFJ su saopštili i da se solidarišu sa novinama Vranjskim, da osudjuju političke i ekonomske pritiske na medije i da daju punu podršku svojim članicama u Srbiji koje se bore za novinarske i medijske slobode. 

Predsednik EFJ Mogens Bliher Bjeregard je istakao da bi "Vlada Srbije trebalo da jasno kaže da dosledno sprovodi zakone i da svi mediji i novinari imaju jednak tretman"
"Pozivamo srpske zvaničnike da javno osudjuju pretnje za slobodu medija i napade na novinare rekao je Bjeregard povodom odluke vlasnika i urednika nedeljnika Vranjske Vukašina Obradovića da zbog političkih i ekonomskih pritisaka ugasi taj medij posle 23 godine postojanja.

Predsednik IFJ Filip Lerut je izjavio da "kontinuirani napadi na novine Vranjske predstavljaju skandal za demokratiju u Srbiji"

"Ne možemo da tolerišemo to što je ugledni nedeljnik pod stalnim nadzorom i zastrašivanjem samo zbog toga što obavlja svoj zadatak informisanja gradjana", naveo je Lerut.

Prema njegovi mrečima, udruženja od Vlade Srbije traže da učini sve što je u njenoj nadležnosti da bude garant slobodnog i nezavisnog novinarstva u zemlji.

EFJ i IFJ su navee da ih je NUNS obavestilo da su Vranjske novine od osnivanja 1994.  kontinuirano podvrgnute političkim i ekonomskim pritiscima, jer je taj nedeljnik poznat po otkrivanju zloupotreba javnih funkcija, kao što su korupcija i organizovani kriminal.

Obradović, njegova porodica i kolege doživeli su više neistraženih slučajeva uznemiravanja i progona, kao što su direktne pretnje, oštećenja automobila i pljačke redakcije, inspekcije i kontrole koje ekonomski guše novine.

EFJ i IFJ ukazuju da novinarska i medijska udruženja u Srbiji ocenjuju da je srpska vlada ušla "u novu brutalnu fazu" zastrašivanja novinara "sa ciljem da potpuno onemogući njihovu ulogu čuvara i utišaju svako nezavisno kritičko mišljenje"

"Tražimo od gradjana i nevladinih organizacija da preuzmu aktivnu ulogu u borbi za zaštitu slobode medija i izražavanja, s obzirom da to svakako nije samo pitanje profesionalaca u medijima, već preduslov svakog demokratskog procesa", naglašavaju EFJ i IFJ.

Od medjunarodnih organizacija se traži "da zaustave ignorisanje ozbiljnih problema sa kojima se suočavaju novinari i mediji u Srbiji i da se aktivno uključe u zaštitu demokratskih vrednosti koje su sami promovisali ".


KOMENTARI

Broj komentara : 1

novina26/09/2017 09:37

Ugroženost medijskih sloboda? Pa šta se i moglo očekivati od sistema vlasti u kojem je sve podređeno kultu ličnosti i privatizaciji sistema od strane jednog čoveka. Međutim, ne treba kriviti samo Vučića. Rodonačelnik takvog sistema je u suštini bio Boris Tadić koji je imao i vreme i prostor da demokratizuje zemlju ali nije hteo. Sećam se svojevremenog gostovanja na fakultetu jednog zapadnog ambasadora koji je lepo rekao: "Trebalo bi neko da kaže gospodinu Tadiću da je on predsednik svih građana Srbije a ne predsednik svih Srba sveta." Međutim, Tadiću je bilo značajnije da "srbuje" u Čikagu i Banja Luci, ali ne i da ode u Adu, Kanjižu, Bujanovac ili Novi Pazar. I onda ga je takvo populističko skupljanje političkih poena na kraju i skinulo s vlasti. Nema dvojbe da i Vučića isto čeka. Pitanje je vremena.

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.