AAA

DRUšTVO | 26.09.2017 21:05 > 26.09 21:15

Vukašin Obradović: Vučić je rekao da će mi se javiti


Glavni i odgovorni urednik Novina Vranjskih i bivši predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović Vukašin je večeras izjavio da mu se predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić javio telefonom.

Obradović je na Televiziji N1 rekao da je prethodno pismom obavestio Vučića da se Vranjske diskredituju da bi "njegovi partijski saborci na lokalnom nivou prikrili svoju nesposobnost".

"Napisao sam mu da se Vranjske diskredituju, obavestio sam predsednika SNS Aleksandra Vučića da se nadam da neće dozvoliti da njegovi partijski saborci sakriju svoju nesposobnost tako što ce ugasiti Vranjske", rekao je Obradović gostujući na N1.

Vučić ga je, nastavio je Obradović, "lično pozvao rano, u pola sedam i pitao je šta se dogadaja, pokušao sam da objasnim, govorio sam nekoliko minuta, tražio je malo vremena... rekao je: 'Javiću se popodne' ... i više nikada se nije javio".

Obradović je dodao da je to bilo pre desetak dana, pred Vučićev odlazak u Sarajevo.

Po njegovim rečima, u manjim gradovima čak i lečenje zavisi od jedne stranke. "To je nekontrolisana moć, a Vranjske su bile kontrolor vlasti", dodao je Obradović.

Obradović je ocenio da je iznenadjen brojem medija i organizacija koje su se odazvale pozviu Vranjskih na solidarnost.

"To govori o stanji na medijskoj sceni Srbije, o velikom nezadovoljstvu i protestu zbog onoga sto se dešava u Srbiji", rekao je Obradović i da smatra da "taj respektabilan broj pokazuje da je prelivena čaša".

"Predugo živimo u stanju permanentnih pritisaka na novinare, ... to govori šta je povod, ta nagomilana negativna energija, očaj i bes kod ljudi koji svaki dan kao i ja i Vranjske prežviljavaju i doživljavaju", rekao je Obradović.

Obradović je naveo da je došlo do tačke u kojoj je trebalo da se odluči: "ili ćemo se izboriti za minimum uslova i minimum dostojanstva, ili neću biti deo te predstave u kojoj treba da glumimo slobodne medije dok se vrši linč".

Situacija oko Vranjskih kako je izneo, došla je do "granice koja prelazi sve ono što je prihvatio kao rizik profesije".

"Ne govorimo o ekonomskim pritiscima, otkazivanju oglasa, već o porodici, da treba da paze kako prelaze ulicu ili da će mozda dobiti otkaz", rekao je Obradović.

"Godine 2017. ne želim da prihvatim da radim i živim pod tim uslovima, iako sam slično doživljavao 1996. 1997. Sada, kada govorimo o EU integracijama, moram da brinem o goloj fizičkoj egzistenciji, članova svoje porodice, ali i novinara", rekao je on za TV N1.

Naveo je i da sada u Srbiji "vlada jedinstven fenomen obračuna grupe medija s novinarima iz redakcija koje su kritički nastrojene prema vlasti".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.