AAA

DRUšTVO | 27.09.2017 12:15 > 27.09 12:25

Noć istraživača u petak u Srbiji: Istraživačko zvanje kao karijera budućnosti

Manifestacija "Noć istraživača" biće održana 29. septembra u 11 gradova u Srbiji u cilju predstavljanja istraživača u interaktivnim programima koji su prilagodjeni svim uzrastima i kroz popularnu nauku i zabavu, rekli su danas naučnici na konferenciji za novinare u Beogradu. Tradicionalno, poslednjeg petka u septembru, od 17.00 do 22.00 domaćini manifestacije biće Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Niš, Pirot, Požarevac, Petnica, Indjija, Zrenjanin, Šabac i Subotica, pod sloganom "Znanje na ogled", saopšteno je na konferenciji za novinare u beogradskom EU info centru.

Tanja Adnadjević iz Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" rekla je da je cilj ove manifestacije "vratiti fokus" na istraživače, ukazati da je znanje i učenje vrlina, i promovisati istraživanje i istraživačko zvanje kao izbor karijere budućnosti.
"Pojasnićemo kako teče jedna naučna ideja", dodala je ona.

Vladimir Jovanović, takodje iz Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković", predstavio je, izmedju ostalog, deo manifestacije koji se odnosi na "Viki ćošak" koji će biti u Gete institutu u Beogradu.

Tu će, kako je najavljeno, biti proglašeni pobednici konkursa "Narodi sveta" na Vikipediji na srpskom jeziku.

Glavna tema beogradske "Noći istraživača" biće savremene migracije, a gravna mesta interaktivnog sastajanja u glavnom gradu Srbije biće Francuski institut, Gete institut, Galerija nauke i tehnike SANU, Muzej Vuka i Dositeja, Naučni klub Beograd, Kalemegdan, i prvi put tržni centar Big Fashion.

"Noć istraživača" biće održana osmi put u Srbiji, a 12. u Evropi.

Koordinator REFocuS projekta u "Noći istraživač" u Srbiji je Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković" sa partnerima, a ta manifestacija je finansirana iz programa EU "HORIZON 2020".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.