AAA

DRUšTVO | 29.09.2017 10:25

Gimnazijalci iz Nemačke u Beogradu


Učenici nemačka srednje škole Erazmus Widmann borave u Beogradu u okviru  saradnje sa Filološkom gimanzijom, a mladi ljudi, kako kaže profesor nemačke škole Jonhanes Šmit, treba da upoznaju druge zemlje i kulture i tako se bore protiv raznih stereotipa i klišea.

Gimnazijalci iz nemčkog grada Švebiš Halna, njih 25, smešteni su kod učenika Filološke gimnazije, koji će sledeće godine ići u uzvratnu posetu u Nemačku.
Profesorka nemačkog jezika Filološke gimnazije Virdžinija Pasku rekla je agenciji Beta da su djaci organizovano obilazili muzeje i znamenitosti Beograda, kao i da su posetili Novi Sad i Sremske Karlovce.

Profesor Johans Šmit koji je inicirao razmenu kaže da je ideja da se djacima prikažu kulture i običaji drugih zemalja.

"Poslednjih nekoliko godina bilo je mnogo problema,  u Evropi i Nemačkoj pojavili si su se mnogi stereotipi, klišei i tenzije vezane za druge kulture. Mi smo mislili da mladi ljudi moraju da se bore protiv ovakvih stavova,  da upoznaju decu iz drugih zemalja i kultura koje inače ne bi posetili", rekao je Šmit agenciji Beta.

Kako kaže, on je već bio u Beogradu i srećan je što se učenicima poseta dopala.

"Imali smo dobar program. Mnogo je utisaka za jednu nedelju i mislim da ćemo pričati o ovome neko vreme", rekao je Šmit i  dodao da se nada da će dosta učenika doći u uzvratnu posetu u Švebiš Haln.
 
Učenici su obišli pored mnogih muzeja i Muzej Nikole Tesle u Beogradu, a imali su i zajednički čas i obilazak škole.   

Učenici Filološke gimanzije Vanja Stanojević, Filip Vikincki i Anja Bogdanović rekli su da je ovo za njih bilo korisno iskustvo jer su mogli da upoznaju malo bolje nemačku kulturu, ali i da unaprede znanje nemačkog jezika.

"Ovo je bilo novo iskustvo za nas i dobro je što smo imali nekog sa kim smo mogli stalno da pričamo na nemačkom", rekla je Vanja Stanojević.

Učenica nemačke škole Polina koja će u junu naredne godine ugostiti svoje domaćine iz Srbije, rekla je da je Beograd veliki grad dok je Švebiš Haln mali tako da će imati "totalno" drugačije iskustvo.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.