AAA

DRUšTVO | 04.10.2017 12:25 > 04.10 12:30

BIRN: Podaci iz istrage za požar u Depou tajna

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odbilo je da Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN) dostavi dokumentaciju iz istrage o požaru u kojem je u potpunosti izgoreo tržni centar Depo, iako tvrde da nema odgovornih za požar, preneo je danas BIRN.

Takvo rešenje Tužilaštvo je donelo postupajući po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja koji je BIRN uputio pošto je saopšteno da će grad Beograd prodati zemljište i objekte u Bulevaru kralja Aleksandra 142.

BIRN-u je najpre iz tužilaštva potvrdjeno da je vodjena istraga, ali da je njome utvrdjeno da za izbijanje požara niko nije odgovoran. U drugom dopisu, BIRN-u je uskraćeno da pregleda dokumentaciju iz istrage.

U obrazloženju rešenja koje je potpisao tužilac Ljubivoje Djordjević, navodi se da je Tužilaštvo utvrdilo "da se u radnjama nijednog lica ne stiču bitni elementi bilo kog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti".

Tužilaštvo je navelo da bi se dostavljanjem dokumentacije koju je tražio BIRN "moglo ugroziti vodjenje krivičnog postupka, ukoliko po saznanju novih činjenica i novih dokaza, tužilaštvo eventualno donese odluku o pokretanju krivičnog postupka protiv lica, s obzirom da ista sadrži dokaze koje je u dosadašnjem toku postupka prikupilo i radnje koje je preduzelo, a koje se ne mogu stavljati na uvid pre saslušanja osumnjičenog".

BIRN je dodao da iz tog rešenja nije jasno zbog čega bi se vodila neka nova istraga ako je istraga na okolnosti paljenja Depoa okončana.

Depo je izgoreo u avgustu 2014. godine i do tada je u njemu radilo 160 zakupaca pijačnih tezgi. Posle požara njima je ponudjena alternativna lokacija na doradjenom delu Djeram pijace, takodje u Bulevaru kralja Aleksandra, ali se malo ko od njih tamo i zadržao.

Iako nikada nije saopšteno ko je odgovoran zbog paljenja objekata u vlasništvu Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd", grad je 5. septembra ove godine objavio javni pozov za zainteresovane investitore.

Ponude se prikupljaju do 5. oktobra 2017. godine, a za 9. oktobar je najavljeno javno nadmetanje zainteresovanih investitora. Početna cena na aukciji je viša od četiri miliona evra.

Budućem vlasniku je ponudjeno 4.316 kvadratnih metara zemljišta i objekata koji se na njemu nalaze uz obavezu da se sačuva deo tramvajskog depoa, koji je kategorisan kao kulturno dobro jer je odatle krenuo prvi tramvaj u Beogradu u 19. veku.

KOMENTARI

Broj komentara : 1

mr burns from simpsons04/10/2017 13:54

mnogo puta vec primenjena sema: objekat izgori i onda moze da se menja namena, tj proda za gradnju. ... niko i ne spominje da je to bilo i zbirno mesto sa kog su odvodjeni gradjani u logore..

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.