AAA

DRUšTVO | 09.10.2017 10:35 > 09.10 10:37

Ruska vojna štampa kritikuje mali nalet srpskih pilota lovaca

Ruski vojni časopis "Krasnaja zvezda" ocenio je, povodom nedavno završene vazduhoplovne vežbe "Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije BARS", da je obuka u ruskom i srpskom vojnom vazduhoplovstvu "radikalno različita" jer srpske kolege imaju mali godišnji nalet od oko 20 časova. "Treba imati na umu da je sistem obuke u ruskom i srpskom ratnom vazduhoplovstvu radikalno različit, jer oni imaju manje naleta", rekao je za taj časopis neimenovani ruski pilot, učesnik vežbe "BARS 2017".

On je rekao da srpski piloti imaju mali godišnji nalet od svega 20 časova leta i da je ta činjenica uzeta u obzir prilikom planiranja zadataka.

Isti list i ranije je imao slične primedbe prilikom zajedničkog uvežbavanja pilota dve zemlje.

Prilikom vežbe "BARS 2015", u oktobru 2015, na samom početku izveštaja "Krasnaje zvezde" novinar tog lista primetio je da je prosečna starost pilota lovačke avijacije Vojske Srbije oko 40 godina.

"Prosečna starost srpskih avijatičara je oko 40 godina. Neki od njih su učestvovali i o odbrani od NATO napada na Beograd 1999. godine. Naši prvoklasni vojni piloti imaju osam do deset godina manje od svojih kolega iz Srbije", navedeno je u tom tekstu.

Tada je takodje navedeno da srpski piloti imaju po 12 sati godišnjeg naleta, za razliku od ruskih kolega koji godišnje u vazduhu provedu izmedju 100 i 150 sati, zbog čega je unapredjenje letačkih veština njihov prioritet.

Taktička letačka vežba "BARS 2017", u kojoj su ruski i srpski piloti uvežbavali gadjanja, raketiranja i bombardovanja zemaljskih ciljeva iz lovaca MiG-29 i helikoptera Mi-8, završena je 7. oktobra posle trodnevnih aktivnosti na aerodromu kod Voronježa. Piloti su tokom vežbe obavili 75 poletanja, proveli u vazduhu više od 91 časa i dejstvovali sa 1.096 komada municije, raketa i avio-bombi.

Na vežbi je učestvovalo 14 pilota Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane (RV i PVO) Srbije.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.